18.323 din 50.000 de semnături

Către:
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Premierul României, Marcel Ciolacu

Petiție

Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă cerem să măriți bugetul alocat spitalelor, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, înainte ca acestea să intre în faliment și să moară oameni! Bugetul CNAS din acest an este aproape la fel ca cel din 2023, care a ajuns doar până în august. Deja un spital din trei este la un pas de colaps. [1] Pacienții sunt cei care suferă, pentru că operațiile sunt amânate, iar ei sunt trimiși la farmacii să își cumpere medicamente. Banii pentru sănătate nu sunt negociabili, finanțați acum spitalele dacă vă pasă de oameni!

De ce este important?

Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este, în acest an, de 62,35 miliarde lei, cu 30 de miliarde mai mic decât ceruse CNAS, conform Hotnews. [1]

Unele spitale au conturile blocate, pacienții cu boli cronice sunt trimiși acasă fără tratamentul care îi ține în viață, iar operațiile sunt amânate. Totul, din lipsa banilor. Spitalele au acumulat datorii la furnizori, care uneori refuză să le mai livreze pe datorie materiale sanitare sau medicamente.

De aceea, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, trebuie să găsească urgent bani pentru a debloca sistemul de sănătate. Cu un buget mai mare de la finanțe, CNAS ar trebui apoi să actualizeze tarifele decontate spitalelor. Pentru că un spital primește cu mult sub suma pe care o cheltuie în realitate cu intervențiile pentru un pacient. De exemplu, la cardiologie, pentru o intervenție în care s-au chetuit 166.277 de lei, CNAS a plătit 30.345 de lei spitalului, conform știrilor ProTV. [2]

Situații dramatice au avut loc la finalul anului, când unul dintre cele mai mari spitale de neurologie, Bagdasar Arseni, a avut alocat pentru luna decembrie un buget de doar 300 de lei, așa cum anunța chiar managerul. Același buget era alocat și pentru Institutul Marius Nasta.

Spitalele nu mai pot funcționa „pe datorie”. Dacă spitalele mor, pacienții vor avea aceeași soartă. Semnează petiția și cere finanțarea spitalelor!

Surse:
[1] Hotnews, 11 martie 2024: Spitalele, o bombă cu ceas: îngropate în datorii, trimit pacienții să își cumpere medicamente și amână operațiile / „Unul din trei spitale e în pericol să nu mai poată funcționa”
[2] Știrile ProTV, 26 februarie 2024: O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru implicare în această campanie.

Rămâi la curent cu subiectul finanțării din sănătate urmărindu-ne pe social media! Recent, am creat un nou tip de conținut video pentru tine. Vei afla cele mai noi informații din presă urmărind Știrea Zilei, comentată de Declic, direct pe YouTube. Abonează-te chiar acum și primește notificări atunci când postăm știrile!