5.953 din 10.000 de semnături

Către:
Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților
membrii Camerei Deputaților

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să spuneți „DA” propunerii legislative pentru instituirea „Programului naţional de scoatere din pericol a patrimoniului cultural imobil”. Odată intrat în vigoare, acest program ar permite salvarea a 100 de monumente de patrimoniu, în fiecare an.

De ce este important?

În România există peste 800 de monumente istorice în stare avansată de deteriorare care se pot prăbuși în orice moment. [1] Foarte grav, printre acestea se află clădiri aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO, adică monumente de o valoare uriașă. 

Acestea pot și ar trebui să fie salvate. Se va întâmpla asta dacă deputații aprobă proiectul de lege privind instituirea unui program de salvare a monumentelor în pericol. Proiectul ar asigura finanțarea lucrărilor de punerea în siguranţă, anual, a unui număr de 100 de monumente istorice aflate în stare avansată de degradare.

Proiectul a trecut de Senat. Deși are susținerea programului „Ambulanța  pentru monumente” și a altor specialiști în restaurare, o parte dintre parlamentarii ce vor da votul final și-au manifestat opoziția față de proiect. Există riscul real ca inițiativa să fie blocată. Asta ar duce la pierderea, în următorii ani, a sute de clădiri de patrimoniu de o valoare și frumusețe rară.

Semnează și tu petiția. Dacă suntem zeci de mii, deputații vor înțelege că cei de care depinde locul lor în Parlament nu privesc cu indiferență distrugerea iremediabilă a clădirilor monument.

Campanie realizată în colaborare cu „Ambulanța pentru monumente”

***

Surse:
[1]  YouTube -  Asociația Monumentum - Daramati Monumentul Indiferentei - Mesaj către Camera Deputaților

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru contribuția ta! Vom folosi donația pentru a promova petiția pe social media și prin reclame pe Google.