42.390 din 100.000 de semnături

Către: Board-ul de directori al Forest Stewardship Council

Petiție

Stimați membri ai boardului,

Autoritățile române au găsit lemn ilegal în curtea Holzindustrie Schweighofer. Investigațiile jurnalistice au adus la lumină o rețea susținută de Holzindustrie Schweighofer care cumpără cu bunăștiință lemn tăiat ilegal din păduri. Activiștii de mediu raportează constant transporturi ilegale care intră pe porțile fabricilor companiei mai sus numite și inclusiv tăieri la ras în parcuri naționale. Toate acestea v-au fost aduse la cunoștință chiar și prin propriile anchete FSC. Totuși, ați hotărât ca în loc să retrageți certificarea companiei Schweighofer, să-i oferiți o perioadă de probă de 3 luni, în care aceștia vor continua să vândă lemn ilegal sub marca FSC.

Așadar, ne întrebăm, stimați membri ai boardului, ce rost mai are certificarea dvs.? Cu ce se diferențiază în acest moment Schweighofer de o companie care nu ar îndeplini standardele FSC? Ce încredere poate să mai aibă cumpărătorul final în standardul dvs. în condițiile în care FSC tolerează tăierea ultimelor păduri virgine ale Europei?

Singurul mod în care FSC își poate păstra credibilitatea este să retragă definitiv certificarea acordată companiei Holzindustrie Schweighofer.

De ce este important?

UPDATE, 17 februarie 2017:

Am câștigat! Comunitatea de-clic a convins FSC să retragă certificatul de sustenabilitate acordat companiei Schweighofer.

Vezi aici decizia FSC

Victoria noastră este doar un prim pas pentru protejarea pădurilor și trebuie să o facem să conteze. Cerem, în continuare, și mai ales acum, magazinelor de bricolaj din România să renunțe la Schweighofer ca și furnizor.

Semnează și tu

UPDATE, 25 ianuarie 2017:

Campact, Germania și #Aufstehn, Austria se alătură campaniei pentru salvarea pădurilor.

Până acum, peste 130.000 de oameni din Germania si din Austria s-au alăturat vocilor celor peste 30.000 de membri ai comunității de-clic, care cer ca Schweighofer să simtă niște consecințe reale ale felului nesustenabil în care a exploatat pădurea.

Petițiile pot fi consultate la următoarele adrese:

#Aufstehn

Campact

------

În iunie 2016, organizația FSC (Forest Stewardship Council) suspenda certificarea către Schweighofer. FSC este o organizație internațională care, prin certificările pe care le oferă, demonstrează că lanțul de achiziție (CoC - chain of custody) al lemnului este verificat și că materia primă provine din surse legale și sustenabile.

Suspendarea venea în urma unei anchete independente a jurnaliștilor de la EIA (Environmental Investigation Agency) care a surprins cu camera ascunsă cum directorul Schweighofer România de la acea vreme, Karl Schmidt, negocia bonusuri pentru lemn de proveniență ilegală.

FSC a pornit propria investigație internă, care a concluzionat că Schweighofer:

- a achiziționat lemn ilegal;

- a avut un sistem inadecvat de verificare al lanțului de achiziție;

- a încalcăt legi și reglementări naționale în aprovizionarea sa cu lemn;

- a dezvoltat un sistem de bonusuri care încurajează tăierile ilegale.

Cu toate acestea, FSC a acordat companiei Schweighofer o perioadă de probă de 3 luni, în care trebuie să demonstreze că ia măsuri corective.

În lumina acestor argumente solicităm FSC retragerea definitivă a certificării către Holzindustrie Schweighofer.

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

Prin retragerea certificatului FSC tragem un puternic semnal de alarmă, nu doar la nivel național ci internațional. Clienții Schweighofer nu vor mai avea nicio scuză pentru a continua colaborarea cu această companie. Mai puțini clienți se traduc în mai puțină procesare și mai puțin lemn tăiat ilegal.

***

de-clic.ro este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către de-clic sunt solide, şi sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.


Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună putem opri defrișările ilegale.


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii de-clic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici