36.988 din 50.000 de semnături

 

Către: Ministrul Apelor și Pădurilor, Costel Alexe

Petiție

Stimate domn,

Vă cerem să nu blocați accesul cetățenilor la singurul instrument de verificare a legalității transporturilor de lemn din România - Inspectorul Pădurii. Eficiența acestuia a fost amplu demonstrată: infracțiunile forestiere au scăzut cu aproape 47% în doar un an de la lansare [1].

Desființând acest instrument, anulați participarea cetățenilor la prevenirea tăierilor ilegale de pădure. Orice demers în acest sens este o manifestare de rea credință, în condițiile în care 40% din infracțiunile depistate sunt semnalate de către cetățeni prin intermediul aplicației și a site-ului web.

Prin urmare, vă solicităm să asigurați buna funcționare a site-ului inspectorulpadurii.ro prin asigurarea mentenanței tehnice a acestuia.

De ce este important?

UPDATE, 1 iulie 2020:

A fost adoptat HG 497/2020 pentru operaționalizarea SUMAL și Inspectorul Pădurii. Hotărârea va intra în vigoare în 3 luni de la data publicării. Prevederile pe care le-am cerut Ministerului, inclusiv la Marșul Pădurii sau prin petiție, sunt acum literă de lege. În acest moment, această campanie se încheie, obiectivele petiției fiind îndeplinite.

UPDATE, 3 noiembrie 2019:

Declic împreună cu Greenpeace și Agent Green organizează Marșul pentru Păduri pentru a pune în prim plan revendicările societății civile privind SUMAL (sistemul de trasabilitate a lemnului) și Inspecorul Pădurii (aplicația prin care cetățenii au acces la informații din SUMAL).

UPDATE, noiembrie 2019:

Costel Alexe este investit noul ministru al Apelor și Pădurilor în locul lui Ioan Deneș.

UPDATE, 02 septembrie 2019:

Se amână, din nou, lansarea noii variante a Sistemului de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL). Totodată se amână și  relansarea aplicației Inspectorul Pădurii cu ajutorul căreia publicul larg poate verifica  online legalitatea transporturilor de materialele lemnoase.

Noul SUMAL trebuia, conform promisiunilor fostului ministru Doina Pană, să fie operațional la data de 01.07.2019. Între timp s-a schimbat ministrul, s-a schimbat și data la care noul SUMAL și Inspectorul Pădurilor vor fi operaționale: 30 iunie 2020.

UPDATE, 10 ianuarie 2018:

Ioan Deneș este investit noul ministru al Apelor și Pădurilor în locul Doinei Pană.

UPDATE, 20 septembrie 2017:

Ministerul Apelor și Pădurilor a semnat un protocol de colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru dezvoltarea sistemului informatic inspectorulpadurii.ro. În continuare ministerul nu a oferit un calendar de implementare a funcționalităților site-ului.

UPDATE, 28 august 2017:

Peste 32.000 de semnături au fost depuse vineri la Ministerul Apelor și Pădurilor. La evenimentul de înmânare al petiției, doamna ministru Doina Pană nu a fost prezentă pentru a prelua personal semnăturile.

În prezent, cetățenii au acces la 2 unelte de monitorizare a transporturilor de lemn din România denumite Inspectorul Pădurii: aplicația de mobil și pagina web.

Aplicația este folosită cu precădere de către publicul larg (60.000 de instalări). În doar câteva luni de la lansare, cu ajutorul ei au fost identificate aproape jumătate din cele 9.444 de cazuri de tăiere ilegală la nivel național.

Site-ul inspectorulpadurii.ro este folosit îndeosebi de către jurnaliștii de investigație care au adus dovezi certe [2] privind exploatarea ilegală a pădurilor României.

Primele amputări ale funcționalităților Inspectorul Pădurii au avut deja loc.

În ultimele luni a dispărut de pe site posibilitatea de a verifica coordonatele GPS ale camioanelor. Apoi, perioada de timp în care se putea verifica un transport de lemn a fost redusă la 3 zile.

Acum, inspectorulpadurii.ro nu va mai fi întreținut deloc. Imaginile satelitare nu vor mai fi încărcate. Cu alte cuvinte, el devine inutil. Scuza oficială: neînțelegerile ministerului cu firma dezvoltatoare.

Hai să ne mobilizăm împreună, până nu e prea târziu, pentru a preveni luarea unei decizii dicreționare și pentru a apăra dreptul nostru de a ne proteja pădurile.

Note

[1] Raport Greenpeace 2016

[2] Jurnaliștii de investigație demonstrează cu ajutorul site-ului inspectorulpădurii.ro cum se pierde urma lemnului tăiat ilegal prin depozite

Petiție realizată în parteneriat cu:

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

 

Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună putem salva inspectorulpadurii.ro!


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii de-clic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici