44.119 din 100.000 de semnături

 Către: Ministrul Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna

Petiție

Vă cerem să dați acces cetățenilor la informații publice garantate prin lege. Noua variantă a Inspectorului Pădurii a fost amputată de funcții vitale care blochează accesul la informații despre exploatarea și transportul lemnului.

Vă solicităm ca aplicația pentru cetățeni să conțină TOATE informațiile cu caracter public menționate în Hotărârea de Guvern 497 din 25 iunie 2020. Amputând acest instrument, anulați participarea cetățenilor la prevenirea tăierilor ilegale de pădure.  

 

De ce este important?

UPDATE, 8 marie 2021:

Alte funcții au fost adăugate la Inspectorul Pădurii. Este vorba de hărți anemajistice pentru pădurile de stat, arii protejate și păduri virgine.

UPDATE, 18 februarie 2021:

 

Presiunea publică funcționează. Ministerul mediului a început să populeze Inspectorul Pădurii cu o parte din informațiile din SUMAL a căror caracter public e garantat de lege: fotografiile mijloacelor de transport și sortimentele de material lemnos transportate. Poate fi accesată și ruta camioanelor, dar aceasta dispare după 24 de ore, ceea ce contravine normelor de aplicare ale  HG 497 din 25 iunie 2020. 

 

UPDATE, 12 februarie 2021:

Inspectorul pădurii a fost amputat, din nou! Oficialii din ministerul mediului au decis să blocheze accesul public la cea mai mare parte a datelor privind transportul și exploatarea lemnului.

Publicul larg nu mai poate accesa informații privind amenajamentele silvice, nici inventarul aferent actelor de punere în valoare (APV). Nu sunt accesibile informații privind sortimentul de material lemnos transportat.

Publicul nu mai are acces la transporturile de lemn mai vechi de 3 zile, deși sistemul stochează toate transporturile din 2008 încoace. Nici ruta unui camion nu este disponibilă și nici destinația. Alertele din zonele unde lipsesc arbori au dispărut, iar fotografiile cu încărcătura nu sunt disponibile pe noua aplicație. 

Nu apar nici măcar promisele hărți de înaltă rezoluție, iar layerele de pe hartă cu zonele de păduri virgine și ariile protejate au fost eliminate.

Toate aceste informații nu sunt opțional publice, sunt garantate de HG 497 din 25 iunie 2020. Semnează și tu petiția prin care cerem ministrului Mediului să dispună, imediat, intrarea în legalitate  și să ne dea acces total la informațiile la care avem dreptul.

*****

UPDATE, 1 iulie 2020:

A fost adoptat HG 497/2020 pentru operaționalizarea SUMAL și Inspectorul Pădurii. Hotărârea va intra în vigoare în 3 luni de la data publicării. Prevederile pe care le-am cerut Ministerului, inclusiv la Marșul Pădurii sau prin petiție, sunt acum literă de lege. În acest moment, această campanie se încheie, obiectivele petiției fiind îndeplinite.

UPDATE, 3 noiembrie 2019:

Declic împreună cu Greenpeace și Agent Green organizează Marșul pentru Păduri pentru a pune în prim plan revendicările societății civile privind SUMAL (sistemul de trasabilitate a lemnului) și Inspecorul Pădurii (aplicația prin care cetățenii au acces la informații din SUMAL).

UPDATE, noiembrie 2019:

Costel Alexe este investit noul ministru al Apelor și Pădurilor în locul lui Ioan Deneș.

UPDATE, 02 septembrie 2019:

Se amână, din nou, lansarea noii variante a Sistemului de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL). Totodată se amână și  relansarea aplicației Inspectorul Pădurii cu ajutorul căreia publicul larg poate verifica  online legalitatea transporturilor de materialele lemnoase.

Noul SUMAL trebuia, conform promisiunilor fostului ministru Doina Pană, să fie operațional la data de 01.07.2019. Între timp s-a schimbat ministrul, s-a schimbat și data la care noul SUMAL și Inspectorul Pădurilor vor fi operaționale: 30 iunie 2020.

UPDATE, 10 ianuarie 2018:

Ioan Deneș este investit noul ministru al Apelor și Pădurilor în locul Doinei Pană.

UPDATE, 20 septembrie 2017:

Ministerul Apelor și Pădurilor a semnat un protocol de colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru dezvoltarea sistemului informatic inspectorulpadurii.ro. În continuare ministerul nu a oferit un calendar de implementare a funcționalităților site-ului.

UPDATE, 28 august 2017:

Peste 32.000 de semnături au fost depuse vineri la Ministerul Apelor și Pădurilor. La evenimentul de înmânare al petiției, doamna ministru Doina Pană nu a fost prezentă pentru a prelua personal semnăturile.

În prezent, cetățenii au acces la 2 unelte de monitorizare a transporturilor de lemn din România denumite Inspectorul Pădurii: aplicația de mobil și pagina web.

Aplicația este folosită cu precădere de către publicul larg (60.000 de instalări). În doar câteva luni de la lansare, cu ajutorul ei au fost identificate aproape jumătate din cele 9.444 de cazuri de tăiere ilegală la nivel național.

Site-ul inspectorulpadurii.ro este folosit îndeosebi de către jurnaliștii de investigație care au adus dovezi certe [2] privind exploatarea ilegală a pădurilor României.

Primele amputări ale funcționalităților Inspectorul Pădurii au avut deja loc.

În ultimele luni a dispărut de pe site posibilitatea de a verifica coordonatele GPS ale camioanelor. Apoi, perioada de timp în care se putea verifica un transport de lemn a fost redusă la 3 zile.

Acum, inspectorulpadurii.ro nu va mai fi întreținut deloc. Imaginile satelitare nu vor mai fi încărcate. Cu alte cuvinte, el devine inutil. Scuza oficială: neînțelegerile ministerului cu firma dezvoltatoare.

Hai să ne mobilizăm împreună, până nu e prea târziu, pentru a preveni luarea unei decizii dicreționare și pentru a apăra dreptul nostru de a ne proteja pădurile.

Note

[1] Raport Greenpeace 2016

[2] Jurnaliștii de investigație demonstrează cu ajutorul site-ului inspectorulpădurii.ro cum se pierde urma lemnului tăiat ilegal prin depoziteContribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.

 

Următorul pas: dă de veste