1.558 din 2.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Barna Tánczos, ministrul Mediului

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele, acestei petiții vă cerem să interziceți importul de deșeuri. Nu vrem ca România să fie groapa de gunoi a Europei! Traficul de deșeuri a luat amploare, iar țara noastră a demonstrat deja că nu-și poate gestiona nici măcar propriul gunoi, darămite pe al altora.

Semnează acum petiția!

De ce este important?

Ajutate de legislația românească, țări ca Germania, Italia sau Belgia scapă ieftin de gunoiul lor. Îl aruncă în România care e blândă cu poluatorii.

Doar în luna mai, în Portul din Constanța Sud Agigea au fost descoperite 90 de containere cu deșeuri. Trecute în acte ca „materie primă pentru reciclare”, la verificări s-a descoperit că deșeurile erau tocătură de electronice [1]. Un amestec foarte periculos pentru sănătatea oamenilor și a mediului.

România permite importul de deșeuri, cu scopul ca materialele să fie reciclate sau arse în fabrici de ciment. În realitate, doar o cantitate infimă ajunge unde trebuie.

Pentru că, de fapt, materialele nu sunt reciclabile, mai toate sunt pe arse pe câmpuri sau depozitate la groapă. Ultima variantă este foarte convenabilă, pentru că taxa pentru depozitarea gunoiului este de 5 ori mai mică la noi decât în alte țări (30 euro/tonă în România - 150 euro/tonă în țări din vest) [2].

În luna mai, Turcia a interzis importul de deșeuri din plastic. S-a întâmplat după ce un raport Greenpeace a arătat că 40% din exportul de plastic al Marii Britanii a ajuns în Turcia [3]. Dar în loc să fie reciclat, plasticul a ajuns în râuri sau pe câmpuri.

Cum porțile Turciei s-au închis, în România vor ajunge și mai mult gunoi. La fel s-a întâmplat în 2017, după ce China a interzis importul pentru mai multe tipuri de deșeuri solide.

România are deja mari probleme de gestionarea cu propriul gunoi. Pe lângă că are infrastructuri de colectare separată și reciclare ineficiente, mai are și o procedură de infringement în desfășurare în cazul depozitelor de deșeuri neconforme [4].

Pentru ca România să nu fie groapa de gunoi a Europei, importul de deșeuri trebuie interzis.

Semnează și tu petiția!

Note:

[1] rfi[.]ro/economie-134014-cum-am-ajuns-groapa-de-gunoi-ue-transferul-intracomunitar-si-etichetarea-produse

[2] inclusiv[.]ro/asa-am-ajuns-sa-ne-salutam-aici-aer-curat/

[3] digi24[.]ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/raport-greenpeace-turcia-a-devenit-groapa-de-gunoi-a-europei-exporturi-masive-de-deseuri-de-plastic-depozitate-si-arse-ilegal-1531289

[4] ec.europa[.]eu/romania/news/20201030_infringements_mediu_ro

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.