Semnează acum petiția!
Către:
Parlament
președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis
președintele Senatului, Nicolae Ciucă
Petiție
Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să interziceți orice formă de publicitate la jocurile de noroc și pariuri. Asaltul reclamelor agresive se întâmplă la tot pasul. De aceea, tot mai mulți tineri devin dependenți de jocuri de noroc. Iar jucătorii care încearcă să se vindece de această dependență nu au nicio șansă.
De ce este important?
Update 1 martie 2023: L37/2023 care interzicea toată publicitatea stradală și audiovizuală a fost modificat substanțial la Senat, la inițiativa Alinei Gorghiu. În loc să interzică total reclama, senatorii i-au permis să rămână aproape la fel de agresivă ca în prezent. Inițiativa a plecat spre Camera Deputaților, for decizional. [5]
Update 24 noiembrie 2022: L37/2023, proiect de lege pentru interzicerea publicității stradale și audiovizuale la jocuri de noroc și pariuri a fost înregistrat la Camera Deputaților. Proiectul are susținerea majorității partidelor. [4]
***
Oriunde te uiți, e imposibil să nu vezi afișele imense cu reclame la jocuri de noroc sau pariuri sportive. În online publicitatea este și mai agresivă, pentru că sunt și mai puține reguli. Iar pentru reclamele la pariuri sportive de la TV există o portiță. Acestea pot fi difuzate la orice oră din zi, în timpul competițiilor sportive.
În reclame, celebrități sau foști sportivi repetă neîncetat că e ușor să câștigi. Iar Youtube-ul e plin de vloggeri care se filmează în timp ce joacă și mereu par să prindă lozul cel mare.
Spre deosebire de România, țări ca Marea Britanie au înțeles cât de dăunătoare pentru minori este publicitatea la jocuri de noroc. Așa că vedetele din sport sau showbiz nu mai pot promova case de pariuri sau jocuri de noroc [1]. De asemenea, în 2021, Republica Moldova a interzis toate tipurile de publicitate la orice formă de jocuri de noroc [2].
Dependența de jocuri de noroc este o boală. Deși prea puțini o văd așa. De aceea, în afară de un studiu plătit de industrie în 2016, nici nu există statistici naționale actualizate pentru cei care se confruntă cu o astfel de adicție. Însă, psihiatrii spun că cel puțin 7 din 10 dependenți de pariuri sau jocuri de noroc care se lasă revin la vechiul obicei [3].
Reclamele la jocuri de noroc pe care le vedem la tot pasul joacă un rol decisiv.
Jocul responsabil nu este obiectivul principal al industriei jocurilor de noroc. Iar statul nu face mare lucru pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili și pe dependenții de jocuri de noroc, deși are modelele altor țări.
Hai să-i convingem pe parlamentari că e nevoie de un prim proiect de lege pentru a interzice publicitatea la jocuri de noroc. Semnează petiția!
***
Note:
[1] Crackdown on UK gambling ads expected to ban use of celebrities, theguardian[.]com
[2] Republica Moldova interzice publicitatea la toate tipurile de jocuri de noroc | AUDIO, europafm[.]ro
[3] pressone[.]ro: Frăția păcănelelor. „Joacă, joacă, joacă!” Ce face statul român când jocurile de noroc devin o problemă socială
[4] BP907/2022, cdep[.]ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=20530
[5]Interzicerea reclamei la pariuri, blocată de PNL. Inițiatorul legii, liberalul Adrian Cozma, reacționează după ce Alina Gorghiu (PNL) a îndulcit proiectul: Legea se diluează și nu își atinge efectul