38.519 din 50.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Liderii grupurilor parlamentare

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Petiție

Parcurile naționale sunt distruse, în mod sistematic, de exploatările de lemn. Vă cerem să interziceți, prin lege, orice exploatare forestieră în parcurile naționale ale României. Acestea ar trebui să fie zone care să protejeze bidoversitatea, nu surse de venit pentru industria lemnului.

De ce este important?

Update - iulie 2023:

Avem un nou ministru al Mediului. Îi cerem să ne spună cât mai avem de așteptat până parcurile naționale vor fi puse sub protecție.

Update - octombrie 2022:

Am organizat Caravana Rușinii, pe care am dus-o în județele Harghita si Covasna pentru a-i informa pe votanții ministrului Mediului că acesta refuză să pună sub protecție strictă parcurile naționale. Ministrul ne-a întâmpinat chiar în satul său natal, înconjurat de persoane violente. Situația nu a escaladat datorită intervenției poliției. Ministrul a continuat să afirme că parcurile naționale vor fi puse sub protecție, dar a refuzat să spună când. Până în momentul în care în TOATE cele 13 parcuri vor fi interzise exploatările forestiere, promisiunile unui politician nu salvează nici măcar un singur copac. Continuăm să strângem semnături și să dezvăluim realitatea cruntă din parcurile naționale.

Update - decembrie 2021:

După protestul Declic de la Ministerul Mediului, ministrul Tánczos Barna a anunțat că în Parcul Național Domogled - Valea Cernei va crește gradul de nonintervenție umană la peste 75 la sută. Din păcate aceasta este doar o tragere de timp pentru că extinderea programului la celelalte parcuri se va realiza doar dacă „proiectul pilot din Domogled se va dovedi o formulă de succes”. Continuăm campania până când autoritățile înțeleg că protejarea strictă a Parcurilor Naționale nu este negociabilă.

***

Existența celor 13 parcuri naționale ale României este pusă în pericol de tăierile masive de arbori. 

Parcurile au ajuns să fie zone de protecție doar pe hârtie. Normele internaționale [1] spun că cel puțin 75 % din suprafața unui parc ar trebui să fie zonă strictă de protecție. Adică să existe toleranță zero pentru exploatări forestiere pe cel puțin trei sferturi din suprafața parcului.

La noi este exact pe dos, suprafața zonelor protejate coboară și până la 30%. În restul suprafețelor se autorizează tăieri de arbori la fel ca într-o pădure încadrată de lege într-o categorie destinată exploatărilor forestiere.

Distrugerile sunt într-atât de grave, încât pun în pericol clasarea şi statutul lor de parcuri naţionale.

Exemplele se pot găsi în toate parcurile naționale. În cazul parcului național Retezat sunt tolerate exploatări forestiere în zone fără aviz de mediu. Adică autoritățile tolerează nu doar tăieri de pădure în parcuri, dar și exploatări ilegale. [2] Iar în parcul național Semenic, 13 rezervații naturale sunt puse în pericol de tăieri ilegale făcute fără plan de management. [3] Asta cu acordul tacit al autorităților care nu fac nimic pentru a opri tăieri care periclitează 4600 de hectare de păduri aflate în patrimoniul UNESCO. 

Distrugerea biodiversității din parcurile naționale mai poate fi oprită doar prin lege. Un proiect legislativ în acest sens a existat, [4] dar a fost uitat în arhivele Parlamentului după ce inițiatorul legii nu a mai fost ales în noua formulă parlamentară. Asta în timp ce drujbele pun la pământ unele dintre cele mai valoroase păduri ale Europei. 

Semnează petiția prin care cerem parlamentului să dezbată și să adopte, urgent, o lege care să interzică tăierea pădurilor din parcurile naționale. Ne adresăm și ministrului Mediului care poate interzice exploatările din parcuri prin Ordin de ministru sau prin modificarea OUG existente privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. [5]

Note:
[1] IUCN - Guidelines for Applying Protected Area Management Categories
[2] Youtube, Declic - De unde sare iepurele?
[3] Declic - Salvăm Parcul Național Semenic
[4] Senat/ro B734/2020 - Legea parcurilor naționale
[5] ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 57 din 20 iunie 2007

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te pe canalul România face Declic apăsând pe butonul de mai jos!

Te înscrii pe canalul Declic de pe Telegram?

Poți afla pe scurt despre audiențe în Parlament, live de la acțiunile de protest ale Declic, ultimele noastre tactici, vei ști pe scurt ce punem la cale.