30.456 din 50.000 de semnături

Către:
Parlamentul României

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să interziceți comercializarea de băuturi energizante către minori. Energizantele sunt cel puțin la fel de nocive pentru sănătate precum alcoolul sau tutunul. Totuși, ele sunt accesibile tuturor, inclusiv copiilor foarte mici, care le cumpără pe post de suc.

De ce este important?

Update, 11 martie 2023: Președintele Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea de energizante minorilor.

Update, 20 februarie 2024: Deputații au votat proiectul de lege care interzice vânzarea de băuturi energizante minorilor. Camera Deputaților este for decizional. Noile reglementări interzic vânzarea energizantelor către minori, atât în magazine, cât și la automate. Iar comercianții care încalcă legea riscă amenzi de până la 30.000 de lei.

********

Băuturile energizante afectează grav sistemul nervos și cardiovascular al copiilor. Consecințele sunt dezastruoase pentru sănătate.

Energizantele cauzează anxietate, probleme de somn, palpitații, creșterea tensiunii, amețeli, stare de greață, deshidratare, erodarea smalțului dentar, favorizează diabetul și reduc abilitățile cognitive și comportamentale. [1] În cazul unui consum exagerat, energizantele pot produce decese.

A devenit o obișnuință ca minorii să consume băuturi energizante zilnic, inclusiv la școală. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară arată că, în Europa, 68% dintre adolescenți și 18% dintre copiii sub 10 ani consumă băuturi energizante. [2] Asta se întâmplă pentru că nu există niciun fel de restricție privind accesul minorilor la aceste produse.

Este nevoie ca Parlamentul României să voteze o lege care să interzică vânzarea de băuturi energizante către minori, la fel cum se întâmplă în cazul tutunului sau alcoolului. Iar amenzile pentru cei ce încalcă legea să fie usturătoare.

Semnează petiția și cere și tu interzicerea vânzării de băuturi energizante minorilor, pentru a le proteja sănătatea.

***

Note:
[1] insp[.]gov[.]ro/download/cnmrmc/comunicate/bauturienergizante.pdf
[2] www[.]statista[.]com/chart/15274/children-play-big-role-in-energy-drinks-market/

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru donație! O vom folosi în mod responsabil pentru a promova campania Declic prin reclame pe social media și Google.

Continuă să fii un membru sau o membră activă a Comunității. Mai jos, îți propunem o altă petiție a Declic care credem că te-ar putea interesa.

Ne îngrijorează faptul că 8 din 10 români nu știu să acorde primul ajutor în caz de nevoie. Recent, o fetiță a murit înecată cu un jeleu, pentru că nici colegii ei de la școală, nici profesorii nu știau să facă manevra Heimlich. Așa că am inițiat petiția „Cursuri de prim ajutor în școli, urgent!”, semnată acum de aproape 50.000 de membre și membri Declic.

Semnezi și tu petiția?

În iulie 2023, am reușit să convingem parlamentarii să includă în noile Legi ale Educației cursuri de prim ajutor în școli. Acum este nevoie ca Ministerul Educației să elaboreze normele și metodologia pentru ca legea să fie implementată.

Câteva luni mai târziu, împreună cu câțiva membri Declic, am avut o întâlnire cu secretarul de stat Florian Lixandru. Acesta ne-a asigurat că va cere inspectoratelor școlare să prioritizeze cursurile de prim ajutor. Mai mult, ne-a promis și înființarea unui grup de lucru până la sfârșitul lunii august, care să elaboreze planuri concrete de implementare a legii.

Timpul a trecut, anul școlar a început. Iar Florian Lixandru a continuat să ne ofere doar promisiuni vagi, lipsite de orice acțiune concretă. Nu mai puteam aștepta pasiv! Așa că am mers la ușile Ministerului pentru a protesta.

La doar două zile după protestul Declic, Ministerul Educației a lansat un program pentru Tehnicile de Resuscitare de Bază, pentru București. De asemenea, în metodologia pentru Școala Altfel din acest an, sunt recomandate și noțiuni de prim ajutor. Dar acestea sunt doar picături în ocean. Trebuie să ne extindem eforturile și să insistăm ca elevii și personalul școlar să aibă parte de cursuri de prim ajutor, constant.