24.261 din 50.000 de semnături

Către:
Nicolae Ciucă, Președintele Senatului
Alfred Simonis, Președintele interimar al Camerei Deputaților

Petiție

Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă cerem să includeți procedura medicală de întrerupere de sarcină în rândul celor decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Astfel, accesul la această procedură medicală ar fi accesibil în fiecare județ. În prezent, întreruperea de sarcină la cerere este aproape imposibil de realizat. Multe femei se izbesc de refuzul medicilor și de costuri. Riscăm să retrăim vremurile din comunism, când femeile se chiuretau clandestin, expunându-se la riscuri mortale.

De ce este important?

În ultimii 3 ani, peste 300 de românce și-au provocat avorturi în condiții nesigure, ca în comunism, arată datele INSP. [1] Și acestea sunt doar cele raportate.

Femeile care vor să facă o întrerupere de sarcină nu prea au cum, în sistemul de stat din România. Medicii din majoritatea spitalelor de stat refuză să facă această procedură medicală. În plus, costul unui avort la cerere poate ajunge până la 1.000 - 1.200 de lei, în condițiile în care salariul minim net este 1.863 de lei.

Alternativa rămâne privatul, dar acolo tariful este mult peste posibilitățile financiare ale multora dintre noi. Costul pentru o întrerupere de sarcină la cerere poate ajunge până la 4.500 de lei în sistemul privat. [2]

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede că medicii pot refuza un serviciu medical, dar în aceste condiții „pacientul este trimis altui medic”. Însă avortul la cerere nu intră sub incidența acestei legi.

Dacă Legea privind reforma în domeniu sănătății ar fi modificată, pacientele nu ar mai putea fi refuzate, ci redirecționate către alți medici care fac astfel de proceduri. [3]

Cât timp acest lucru nu se întâmplă, femeile vor continua să facă întreruperi de sarcină în condiții nesigure, ca înainte de 1989: cu umerașul, andreaua, tulpini de plante înfipte în colul uterin și alte metode șocante [4]. În acele vremuri în care avortul era interzis, peste 400 de femei mureau anual încercând să își provoace singure avort. 

Întreruperea de sarcină trebuie să fie inclusă în pachetul de bază al serviciilor medicale decontate de CNAS. Printr-o petiție cu zeci de mii de semnături avem șanse să-i convingem pe parlamentari să modifice legea.

Fiecare semnătură, inclusiv a ta, reprezintă un semnal că nu vrem să revenim la efectele decretului 770 din 1 octombrie 1966, care făcea imposibilă întreruperea de sarcină. Prin acel act normativ, Ceaușescu a pus bazele a ceea ce avea să constituie unul dintre cele mai represive și dure regimuri din istorie, de creștere a natalității.

Semnează și tu! Nu vrem să ne întoarcem într-una dintre cele mai negre perioade din istoria României.

Note:
[1], [2] hotnews[.]ro, 13 decembrie 2022: Accesul la avort, tot mai dificil în România: „Am avut situații în care victime ale unui viol au fost refuzate de 4-5 spitale” / 13 județe au raportat zero avorturi la cerere în primele 6 luni din 2022

[3] centrulfilia[.]ro, 16 noiembrie 2022: Scrisoare deschisă - Solicităm acces gratuit pentru întreruperile de sarcină la cerere

[4]pressone[.]ro, 14 august 2019: "Jurnalul Decretului": "Dacă nu scoatem poveștile astea acum, există riscul ca ele să se repete"

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Româncele își pierd libertatea de a alege să facă întrerupere de sarcină. Este un drept personal, dar decizia se pare că o iau alții. Spitalele refuză pe bandă rulantă femeile care vor să facă întrerupere de sarcină.

Persoane ultra religioase înfierează această libertate. Mai mult, ideologiile lor beneficiază de o amplă promovare în presă, inclusiv în cea finanțată de stat.
Iar politicienii și-au permis, mânați de interese de neînțeles pentru noi, să blocheze un proiect care reglementează ferm avortul în siguranță.

Despre toate aceste abuzuri vorbim în clipul video Explicit de la Declic. Am documentat temeinic subiectul și am pus cele mai relevante informații într-un un video explicativ de aproape 5 minute. Am vrut să arătăm ceea ce o parte a presei evită, și anume urmările grave ale îngrădirii libertății pentru femei.

Avem nevoie de tine ca să promovăm masiv acest video. Implicarea ta este un fel de rezistență la propagarea, prin presă și social media, a unor materiale care dezinformează și minimalizează încălcarea dreptului la întreruperea de sarcină.

Altfel, vom asista pasivi la îngrădirea unei libertăți fundamentale nu doar pentru femei, ci pentru întreaga societate în care trăim.

Poți trimite un mesaj personalizat direct pe rețelele sociale. Ai opțiunea să alegi între Whatsapp, X, Facebook, Linkedin sau Instagram. Distribui și tu acest video?