Către: Ministrul Educației Naționale, Monica Anisie
Premierul României, Ludovic Orban
Petiție
Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să alocați bani pentru achiziția de echipamente care să le permită tuturor elevilor să urmeze cursurile școlare online. 900.000 de elevi au nevoie urgent de laptopuri sau tablete cu internet, astfel încât dreptul constituțional la educație gratuită să fie cu adevărat respectat.
Semnează și tu pentru ca toți elevii să aibă echipamente electronice pe timp de școală online!
De ce este important?
Update 15 decembrie 2020: 199.473 tablete livrate. Procedura de livrare încă nu s-a încheiat în unele dintre cele mai sărace zone din țară: Moldova, Oltenia și Dobrogea.
Update 4 noiembrie 2020: După 3 luni de întârziere, doar 64.270 de tablete [4] au ajuns în școli. Acestea fac parte din primul lot de 83.000 dispozitive. Pentru restul de loturi, procedurile nu s-au încheiat.
***
În România, 36% dintre familii au doi sau mai mulți copii înscriși la școală. [1] Cum fiecare curs se desfășoară după un orar, fiecare copil are nevoie de propriul dispozitiv pentru a putea participa la ore.
În plus, 46% din populație trăiește în locuințe supraaglomerate, cu membri ai familiei care împart aceeași cameră. În condițiile lucrului de acasă, sunt familii care împart un singur birou și același laptop sau tabletă [2]. Adesea, trebuie să aleagă cine folosește singurul astfel de dispozitiv din casă. Îl va folosi copilul pentru ora de matematică sau mama pentru a munci?
Guvernul a alocat fonduri pentru achiziția de tablete și laptopuri pentru 250.000 de elevi care au nevoie pentru școala online [3]. Însă, de fapt, acești elevi ar fi 900.000, conform unui studiu IRES din mai 2020 [1]. Adică de 3,5 ori mai mulți decât în estimările Guvernului.
Dacă cerem ministerului să revizuiască bugetul pentru echipamente electronice, în raport cu nevoile elevilor, mai mulți copii vor putea să facă școala online.
În contextul pandemiei, învățământul online a devenit obligatoriu pentru toți elevii din România. Pentru copiii cu tablete, telefoane, laptopuri și conexiune la internet, educația online e posibilă. Însă, pentru restul școlarilor din România, care n-au aceste dispozitive, educația e o sentință. Ei sunt condamnați să rămână în urmă cu lecțiile.
Predarea online nu se rezumă doar la a trimite o poză cu lecția din manual pe Whatsapp. Un telefon/tabletă este un dispozitiv pe care poți doar vizualiza informații. În schimb, un laptop este mai potrivit pentru elevi, pentru că poate să asigure mai multe funcții specifice învățării online.
În lipsa unui plan de recuperare a materiei, faptul că acești copii vor rămâne în urmă va adânci și mai tare inegalitățile din sistemul educațional românesc.
Semnează și tu petiția! Trebuie să convingem Guvernul să cumpere echipamente electronice tuturor elevilor care au nevoie.
Note:
[1] IRES, Accesul elevilor școlari la educație online - Policy paper, mai 2020, ires[.]ro
[2] Educație în timpul pandemiei. Răspunsuri la criza nesfârșită a sistemului educațional românesc, SNSPA, aprilie 2020, snspa[.]ro
[3] Proiect de Hotărâre de Guvern pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru Ministerul Educației și Cercetării, edu[.]ro
[4] *Potrivit solicitării Declic nr. 147/BCC/27.10.2020, 64.270 de dispozitive electronice au fost distribuite în Municipiul București și în județele Ilfov, Brașov, Harghita, Mureș, Prahova, Sibiu, Argeș și Teleorman până în 4 noiembrie.