11.251 din 20.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să convingeți toți primarii din țară să deschidă curțile școlilor în afara orelor de curs. Puteți face asta ca președinte al Asociației Municipiilor din România. Este nevoie ca spațiile sportive din curțile școlilor să fie redate comunității, pentru a impulsiona la nivel național mișcarea și sportul și pentru a reduce sedentarismul și obezitatea la copii.

De ce este important?

Update: ianuarie 2023

O lege care dă dreptul copiilor să se joace în curtea școlii în afara orelor de program a fost votată de Parlament și promulgată de Președinte. Școlile au timp până în luna mai, 2023, pentru a stabili orarul de acces și modul de utilizare al curților, în afara orelor.

*****

Curțile școlilor reprezintă spații publice în care copiii pot face mișcare zilnic. Dar acestea rămân închise în afara orelor de curs. Primăriile gestionează aceste spații și au puterea să le deschidă pentru folosul tuturor copiilor. Avem deja exemple pozitive de deschidere de curți, dar ele trebuie generalizate în toată țara. 

În lipsa unei practici unitare, directorii de școli păstrează curțile închise. Acest fenomen are consecințe directe în scăderea apetitului pentru sport și mișcare. Nivelul efortului fizic este adoptat de timpuriu şi tinde să persiste toată viaţa, acest lucru având o mare importanță asupra obezității la copii și, ulterior, în viața de adult.

Curțile școlilor reprezintă cel mai mare și mai la îndemână spațiu public ce poate fi utilizat pentru promovarea sportului de masă în comunitățile locale. Un calcul făcut la nivelul municipiului Cluj-Napoca a arătat că, prin folosirea curților școlare, spațiile de joacă din oraș s-ar tripla, cel puțin ca mărime.

În deceniile trecute, generații întregi de elevi s-au bucurat de posibilitatea de a face sport în curtea școlii. Acum, înaintea vacanței, este cel mai bun moment ca ele să fie repuse la dispoziția copiilor, pentru a face mișcare zilnic.

Semnează și tu petiția prin care îi cerem Președintelui Asociației Municipiilor din Româniaconvingă primarii să deschidă curțile școlilor pentru copii și rezidenți!

 

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru implicare! Ar mai fi un lucru pe care l-ai putea face.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.