22.994 din 50.000 de semnături

Către:
Guvernul României, Ministerul Economiei și Agenția pentru Resurse Minerale

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, apelăm cu fermitate și urgență la autoritățile române să respingă categoric orice tentativă de reînnoire a licențelor miniere pentru Roșia Montană și Certej.

De ce este important?

Licențele actuale expiră pe 24 iunie 2024, iar procesul de reînnoire trebuie inițiat cu trei luni înainte de către operatorii minieri, adică în luna martie.

Licența pentru Roșia Montană a fost acordată, în 1999, companiei de stat Minvest, fără licitație. Un an mai târziu, a fost transferată, tot fără licitație, la compania privată Roșia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources). La fel s-a întâmplat și cu cea pentru Certej. Reînnoirea acestor licențe ar perpetua ilegalitățile, dar și agonia în care sunt ținute cele două sate, la mila companiilor miniere.

Acordarea acestor licențe, în secret, acum mai bine de 25 de ani a fost făcută în defavorea statului român. Drept dovadă stau încercările multiple de renegociere a redevențelor miniere din ultimii ani.

În acest moment, statul roman are posibilitatea sa pună capăt unora dintre cele mai păguboase contracte pe care le-a avut România vreodată. Această afacere a băgat bani în buzunarele acționarilor la bursă, a distrus localități și amenință o țară cu falimentul.

Ambele proiecte miniere propun utilizarea cianurii, o metodă extrem de toxică de extracție, cu consecințe devastatoare asupra mediului și sănătății umane. În plus, ambele proiecte sunt încă blocate în instanță, fapt ce subliniază lipsa viabilității lor economice și sociale.

Singurul motiv pentru care Guvernul român ar prelungi aceste proiecte este pentru că negociază din nou, în secret, reluarea proiectelor miniere chiar dacă asta înseamnă încălcarea sentințelor judecătorești.

Semnează și tu acum petiția pentru a pune frână iubitorilor de aur și cianuri! Fiecare semnătură contează.

Afiș realizat de Mindbomb.

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru donația ta! Ne bucurăm că dorești să te implici în campania Declic!

👎 Știai că politicienii au tăiat din sursele de finanțare pentru organizațiile non-profit?
Din păcate, de anul acesta, persoanele care obțin venituri din activități independente nu vor mai putea redirecționa 3,5% din impozitul lor pe profit către ONG-uri. Acest lucru ne afectează, pentru că aproape 10% din veniturile Declic din anul 2023 au reprezentat redirecționări de 3,5%. Înseamnă mult pentru o comunitate care refuză finanțare de la stat, de la partide politice ori de la firme cu probleme de legalitate sau etice. 78% din fonduri le strângem din donațiile membrelor și membrilor Comunității.

👍 Dacă ești salariat sau salariată și vrei să ne susții în continuare, redirecționează rapid cei 3,5% din impozitul tău, pe care oricum îl plătești la stat. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul online la care ajungi apăsând butonul galben de mai jos.

 

Suntem mai eficienți când ne concentrăm pe strategii, fără să ne facem griji dacă avem banii necesari pentru ele. Mai ales că, de multe ori, trebuie să intervenim de pe o zi pe alta.

Ai timp doar până pe 25 mai să decizi ce faci cu o parte din impozitul pe venitul tău. Dacă nu faci o alegere, banii ajung la bugetul de stat. Și nu știi cum vor fi cheltuiți.

În schimb, noi suntem transparenți. În fiecare lună trimitem un raport cu evoluțiile campanilor și modul în care am folosit donațiile.

Cu cât redirecționezi mai repede 3,5% către Declic, cu atât sunt șanse să intre mai repede banii. Altfel, te poți lua cu altele și să uiți. Iar completarea formularului acum îți va lua doar câteva minute.