8.928 din 20.000 de semnături

Către: Guvernul României

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice

Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Petiție

Vă cerem să continuați demersurile pentru introducerea taxei pe băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de zahăr adăugat (cel puțin 5g de zaharuri libere per 100 mililitri de produs). Vă solicităm deasemena ca suma astfel colectată să fie folosită în cadrul sistemului de sănătate, la finanţarea Programului Naţional de Diabet.
România are cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite și ocupă locul 1 la incidența diabetului zaharat în Europa. Prin urmare, vă solicităm să acționați în vederea introducerii unei taxe pe zahăr pentru băuturile îndulcite pentru a reduce consumul de zahăr și implicit, pentru a preveni creșterea numărului de diabetici și a numărului de persoane cu greutate excesivă. 

Update 3, 9 august 2019:

Pe 6 august, Ministerul Finantelor a publicat un proiect de ordonanță prin care se introduce taxa pe zahăr, alături de alte măsuri fiscale și bugetare. Guvernul intenționează introducerea unei taxe pe zahăr vizând băuturile răcoritoare cu un conţinut de zahăr mai ridicat de 5 g la 100 de mililitri. Impactul ar fi de circa 1 leu pe litru. Măsura ar urma să fie prezentată de Ministerul Sănătăţii şi adoptată de Guvern, cu implementare de la 1 septembrie 2019.

Ulterior, Consiliul Economic şi Social a întors proiectul la Ministerul Finanţelor Publice din cauza lipsei tuturor avizelor necesare.

Update 2, 16 aprilie 2019:

Proiectul de lege a fost respins de Camera Deputaților.

Update 1, 26 noiembrie 2018:

Senatul a aprobat tacit proiectul de lege. Camera Deputaților e cameră decizională.

De ce este important?

Experții consideră că o taxă de doar 33 de bani per doză de suc îndulcită cu zahăr ar putea genera 150 de milioane de euro pe an. Această măsură ar avea două efecte principale. În primul rând, producătorii ar reduce cantitatea de zahăr adăugată astfel încât să beneficieze de accize mai mici. Așa s-a întâmplat în Marea Britanie, Franța, Irlanda sau Norvegia. În al doilea rând, banii ar fi necesari programelor naționale de sănătate pentru tratarea diabetului zaharat și a obezității la copii.

80% din taxa propusă prin inițiativa legislativă L484/2018 ar fi direcționată spre finanțarea Programelor Naționale de Sănătate.

Studiile arată că băuturile răcoritoare cu zahăr adăugat sunt cea mai mare sursă de zahăr din dieta copiilor și adolescenților. România are cel mai mare consum de băuturi carbogazoase din regiune, cu un total de 71l per capita, anual. Totodată, obezitatea infantilă are una din cele mai mari rate de creștere din UE și ocupăm locul 1 în Europa la incidența diabetului zaharat la adulți (11,6% din populația cuprinsă între 20-79 ani).

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

Susține și tu campania Mai puțin zahăr, mai multă sănătate! Banii strânși vor fi investiți în acțiuni de promovare pentru a populariza această campanie și a-i convinge pe guvernanți să introducă taxa pe zahăr.

Cu 10 lei putem cumpăra o reclamă care ajunge la cel puțin 100 de oameni pe rețelele de socializare. Contribui și tu cu 10 lei? 

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Foto credit: Adevărul

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează petru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Experții spun că un adult care dorește să fie sănătos trebuie să consume maximum șase lingurițe de zahăr pe zi. 

În imagine sunt câteva produse de pe piața românească și numărul de lingurițe de zahăr pe care le conțin.


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici