8.914 din 20.000 de semnături

Către: Parlamentul României, Camera Deputaților

Petiție

Stimați deputați, Vă rog să votați proiectul de lege L484/2018 pentru introducerea unei taxe pe băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de zahăr adăugat (cel puțin 5g de zaharuri libere per 100 mililitri de produs). România are cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite și ocupă locul 1 la incidența diabetului zaharat în Europa. Prin urmare, vă solicităm să acționați în vederea introducerii unei taxe pe zahăr pentru băuturile îndulcite pentru a reduce consumul de zahăr și implicit, pentru a preveni creșterea numărului de diabetici și a numărului de persoane cu greutate excesivă.

Update 2, 16 aprilie 2019:

Proiectul de lege a fost respins de Camera Deputaților.

Update 1, 26 noiembrie 2018:

Senatul a aprobat tacit proiectul de lege. Camera Deputaților e cameră decizională.

De ce este important?

Experții consideră că o taxă de doar 33 de bani per doză de suc îndulcită cu zahăr ar putea genera 150 de milioane de euro pe an. Această măsură ar avea două efecte principale. În primul rând, producătorii ar reduce cantitatea de zahăr adăugată astfel încât să beneficieze de accize mai mici. Așa s-a întâmplat în Marea Britanie, Franța, Irlanda sau Norvegia. În al doilea rând, banii ar fi necesari programelor naționale de sănătate pentru tratarea diabetului zaharat și a obezității la copii.

80% din taxa propusă prin inițiativa legislativă L484/2018 ar fi direcționată spre finanțarea Programelor Naționale de Sănătate.

Studiile arată că băuturile răcoritoare cu zahăr adăugat sunt cea mai mare sursă de zahăr din dieta copiilor și adolescenților. România are cel mai mare consum de băuturi carbogazoase din regiune, cu un total de 71l per capita, anual. Totodată, obezitatea infantilă are una din cele mai mari rate de creștere din UE și ocupăm locul 1 în Europa la incidența diabetului zaharat la adulți (11,6% din populația cuprinsă între 20-79 ani).

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

Susține și tu campania Mai puțin zahăr, mai multă sănătate! Banii strânși vor fi investiți în acțiuni de promovare pentru a populariza această campanie și a-i convinge pe deputați să voteze proiectul de lege aflat pe agenda Parlamentului.

Cu 10 lei putem cumpăra o reclamă care ajunge la cel puțin 100 de oameni pe rețelele de socializare. Contribui și tu cu 10 lei? 

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Foto credit: Adevărul

Donez 0 RON

Donația ta este

O dată Donație lunară

Donația ta

Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Experții spun că un adult care dorește să fie sănătos trebuie să consume maximum șase lingurițe de zahăr pe zi. 

În imagine sunt câteva produse de pe piața românească și numărul de lingurițe de zahăr pe care le conțin.


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici