19.735 din 50.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: ministrul Educației, Ligia Deca

Petiție

Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă cerem să realizați la Ministerul Educației un program prin care toți elevii să aibă acces la o masă caldă. În lipsa unei astfel de măsuri, copiii sunt expuși la o alimentație dezechilibrată și nesănătoasă.

De ce este important?

În România, 1 din 4 copii este supraponderal. O masă caldă este mult mai sănătoasă și poate preveni obezitatea în rândul copiilor, susțin specialiștii [1].

De asemenea, 1 din 10 copii merge la culcare flămând. Pentru elevii care trăiesc sub pragul sărăciei, mâncarea de la școală ar fi singura masă caldă dintr-o zi.

În Marea Britanie, elevii din școlile primare și secundare beneficiază de o masă caldă încă din 1947. Și pentru școlarii din alte țări europene, masa caldă la școală este o obișnuință.

Statul român experimentează, însă, de 6 ani, programul pilot ,,Masă caldă în școli”. Elevii din 150 de școli din zone defavorizate au fost incluși, până acum, în acest proiect. Masa caldă a ajuns să-i motiveze pe părinții vulnerabili financiar să-și trimită copiii la școală. Iar abandonul școlar a scăzut cu 4%.

Din păcate, programul pilot a fost întârziat în fiecare an. Iar masa caldă a rămas de multe ori pe hârtie și nu a mai ajuns la copii [2]. Un program național ar ușura accesul copiilor la hrană sănătoasă.

Semnează și tu petiția și cere ca toți elevii să primească o masă caldă. Dacă ne mobilizăm în număr cât mai mare, cresc șansele ca ministrul Educației să ne asculte.

****

[1] www[.]edumedical[.]ro: Ce ar putea înlocui cornul și laptele din școli și grădinițe

[2]monitorulbt[.]ro, 11 ianuarie 2022: Program cu masă caldă doar pe hârtie

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru implicare! Ar mai fi un lucru pe care l-ai putea face.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.