8.006 din 20.000 de semnături

Semnează petiția pentru mărirea distanței de siguranță față de stațiile GPL!

Către:

Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să modificați normele pentru stațiile GPL. În prezent, stațiile pot fi amplasate la doar 20 de metri distanță față de locuințe sau chiar mai aproape. Această situație reprezintă un pericol imens. Un eventual accident, ca cel de la Crevedia, ar putea avea consecințe fatale pentru cei aflați în zonă.

De ce este important?

Explozia de la depozitul GPL din Crevedia a dus la distrugerea totală a 8 case aflate în apropiere. Alte 11 locuințe au suferit avarii semnificative. Patru persoane și-au pierdut viața și alte 56 au fost rănite [1].

În toată țara, lângă blocuri sau case sunt sute de astfel de stații - bombe cu ceas, pentru că legislația este foarte permisivă în ce privește distanța de siguranță.

Stațiile GPL pot funcționa la 20 de metri față de case, 40 de metri față de blocuri și 50 de metri față de un loc de joacă pentru copii [2].

În plus, această distanță minimă poate fi redusă chiar și cu 30% în cazul în care proiectul tehnic include măsuri suplimentare de protecție [3].

Nu vrem să trăim cu amenințarea că o stație GPL, aflată în apropierea locuințelor noastre, poate exploda oricând. Avem dreptul să ne simțim în siguranță în propriile case! De aceea, vă solicităm să măriți semnificativ distanțele de siguranță pentru amplasarea acestor stații, prin modificarea normelor de proiectare. Semnează și tu petiția!

***

Surse:
[1] LIVETEXT: Doi morți și 56 de răniți, după exploziile de la Crevedia. Stația GPL funcționa ilegal din 2020. Primele concluzii ale procurorilor, libertatea[.]ro

[2] Polițist: „În România sunt sute de stații GPL bombe cu ceas, lângă blocuri sau case. Nu se respectă distanța minimă”, adevarul[.]ro

[3] Normativ de proiectare, Execuție și Exploatare a Sistemelor de Alimentare cu gaze petroliere lichefiate, Indicativ NP 037-99

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru implicarea în campanie!

Mai rămânem puțin la accidente. Cu toții am vrea să fim mai pregătiți când se întâmplă un eveniment neprevăzut. Însă, la școală nimeni nu ne-a învățat cum să acordăm primul ajutor. Am reușit să obținem introducerea cursurilor de prim ajutor în noile Legi ale Educației. Dar acestea nu vor deveni realitate fără normele de aplicare.

În continuare e nevoie de tine. Semnezi și tu petiția pentru a convinge ministerul să redacteze aceste norme de aplicare? 

Ne auzim curând cu noutăți,
Ana și echipa Declic