11.402 din 20.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Premierul Nicolae Ciucă

Grupul de lucru al Guvernului pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele aceste petiții, vă solicităm să creați un sistem coordonat prin care cei care preiau refugiați să fie înregistrați. Un formular digital precum cel pe care îl completăm în pandemie, la intrarea în țară, care să permită înscrierea cetățenilor care găzduiesc ucraineni și ucrainence în România, ar putea fi soluția împotriva traficului de persoane. În situații de război și criză, rețelele de trafic de persoane se activează și acționează. Nu putem permite ca victimele unui război să devină și victime ale traficanților. 

De ce este important?

Update: Pe 12 martie 2022, Guvernul României a lansat, în parteneriat cu Code4Romania, platformele oficiale „Un acoperiș” și „Sprijin de urgență”, prin care oferă suport refugiaților.

Sute de mii de femei și copii din Ucraina au ajuns în România de la începutul războiului. Sunt oameni vulnerabili, care pot accepta ajutor fără să realizeze că pică în plasa unei rețele de traficanți de persoane.

Profitând de faptul că mii de oameni de bine își oferă sprijinul, traficanții de copii sau proxeneții se infiltrează și racolează refugiați. De aceea, e necesar ca instituțiile statului să coordoneze eficient ajutorul oferit de cetățeni și să centralizeze toate locurile de cazare oferite refugiaților.

În acest moment, de exemplu, în Gara de Nord din București, cei care oferă spații de cazare sunt trecuți pe niște foi. Nimeni nu verifică ce se întâmplă mai apoi cu refugiații. În plus, obligația celor care cazează oameni veniți din Ucraina este să declare la poliție numărul celor cazați, nu și datele de identificare ale acestora.

Un sistem eficient de coordonare și verificare i-ar proteja atât pe cetățenii care vin din Ucraina, cât și pe oamenii care cazează în România.

De aceea, cerem Guvernului să implementeze un sistem coordonat și eficient. Persoanele care vor să ajute pot completa un formular de genul celui PLF, cu adresa și cu numărul de persoane pe care le pot găzdui, pe ce perioadă. Direcțiile de protecție socială ar ține evidența celor care vor să cazeze refugiați și i-ar direcționa pe refugiați către locuințele voluntarilor. Poliția locală ar trebui să verifice periodic ce se întâmplă cu refugiații, pentru ca aceștia să nu fie exploatați prin muncă sau abuzați.

ONG-urile care acționează împotriva traficanților de persoane susțin că multe femei, refugiate din Ucraina, ar fi ajuns în țara noastră susținute de rețelele de traficanți. Acest lucru trebuie să înceteze.

Semnează acum petiția!

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru implicare! Ar mai fi un lucru pe care l-ai putea face.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.