21.591 din 50.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Nicolae Ciucă, Prim-Ministrul României

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să o revocați pe Andra Stroe (fostă Pleșa) din funcția de președintă a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Instituția responsabilă de parcurile naționale și rezervațiile României nu poate fi condusă de o persoană fără competențe în domeniul protecției mediului. Mai mult, este deosebit de îngrijorător faptul că Andra Stroe este strâns legată de afaceri ce pot fi profitabile doar ca urmare a distrugerii naturii.

De ce este important?

La umbra războiului, politizarea, nepotismul și conflictul de interese continuă nestingherite, cu acordul premierului Nicolae Ciucă.

În 2021, în urma scandalului numirilor politice de la Apele Române, premierul de atunci, Florin Cîțu, a declarat că  "în acest mandat oprim nepotismul, oprim conflictele de interese, dar nu le putem face peste noapte".  Cu toate acestea, la scurt timp, a semnat ordinul de numire a Andrei Pleșa (între timp, Stroe) ca Vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, cu rang de subsecretar de stat.

Pe 8 martie 2022, Nicolae Ciucă, actualul premier a mers mai departe și a promovat-o pe Andra Stroe în funcția de președintă a ANANP.

Prin numirea Andrei Stroe  în conducerea ANANP, aria naturală protejată Natura 2000 Munții Țarcu tocmai a intrat într-un mare  pericol. Avizul pentru construcția a patru microhidrocentrale dăunătoare mediului în aria protejată, proiect în care este implicată mama Andrei Stroe, poate fi acordat în orice moment.[1]

Politizarea, nepotismul și conflictul de interese practicate în instituțiile publice trebuie să înceteze! Noul vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate nu are competențe reale pentru a conduce această instituție, iar deciziile sale pot pune în mare pericol toate ariile protejate din România.

În conducerea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate avem nevoie de o persoană competentă și asupra căreia să nu planeze suspiciuni de nepotism și/sau conflict de interese.

Politizarea, nepotismul și conflictul de interese dăunează grav încrederii cetățenilor în instituțiile statului!

Semnează petiția!

[1]digi24[.]ro, "Fata partenerei de viața a lui Vela, numită vicepreședinte peste Ariile Protejate. Interese financiare pentru familie și prieteni", 14 aprilie, 2021

[2]g4media[.]ro, "Premierul Ciucă a numit-o șefă la Ariile Naturale Protejate pe fiica partenerei lui Marcel Vela. Mama tinerei, implicată indirect în construirea de microhidrocentrale într-o arie protejată". 8 martie, 2022

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru implicare! Ar mai fi un lucru pe care l-ai putea face.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.