Către:
Ștefan-Radu Oprea, Ministrul Economiei
Petiție
Noi, semnatarii acestei petiții, cerem respingerea Regulamentului privind Materiile Prime Critice. Aceasta nouă lege europeană ar deschide ușa mineritului la scară industrială în Uniunea Europeană. Ar distruge natura de o manieră fără precedent pe continent și ar încălca drepturile fundamentale ale omului.
De ce este important?
Update 7 decembrie
Vești proaste. Parlamentul European a adoptat Regulamentul privind Materiile Prime Critice. Vocile a sute de mii de cetățeni europeni care se opun mineritului la scară largă au fost ignorate.
*****
Regulamentul privind Materiile Prime Critice [1] va permite Industriei miniere să deschidă noi exploatări de suprafață în Uniunea Europeană.
Regulamentul este similar cu legea specială pentru Roșia Montană, lege respinsă în 2013 în țara noastră. Dacă trece în forma aflată în dezbatere, va face posibile excavarea pe scară largă în zone naturale protejate și exproprierea localnicilor care se opun.
Iar pentru a putea impune asemenea abuzuri la nivelul legislației europene, lobby-ul industriei miniere prezintă această inițiativă ca fiind una… „verde”.
A fost stabilită, în colaborare cu oficialii europeni, o listă de 34 de materiale„ esențiale”. Lista include litiul, cobaltul și cuprul. 16 dintre aceste materiale au fost etichetate ca fiind "strategice" pentru că ar fi necesare "tranziției verzi" către o economie mai puțin poluantă. De exemplu, pentru producerea de mașini electrice.
Regulamentul, aflat în dezbatere, va permite extracția rapidă a acestor materii prime, fără a ține cont de zonele naturale protejate sau de voința localnicilor.
Multe dintre aceste materii prime ar putea fi obținute prin reciclare. De exemplu, în prezent, 44% din cuprul folosit în UE provine din reciclare. Dar noul regulament propune un minim de doar 10% pentru metale reciclate! Sunt anulate astfel eforturile comunitare de a duce economia UE în direcția refolosiri materiilor prime și reciclării.
Noul regulament ar urma să fie votat de miniștrii industriei din statele membre, de europarlamentari și oficialii europeni până la sfârșitul anului.
În Europa, cetățenii se mobilizează, cerând autorităților să respingă acest regulament. Haide să ne unim forțele! Semnează și tu petiția pentru o tranziție verde autentică, care pune în prim-plan oamenii și natura, nu profitul și exploatarea minieră.
***
Note:
[1] Texts adopted - Framework for ensuring a secure and sustainable supply of critical raw materials - Thursday, 14 September 2023