24.709 din 50.000 de semnături

Către:
Președintele României, Klaus Iohannis

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să nu condamnați România la un potop de evaziune fiscală. Nu acceptați ca România să devină un rai al evazioniștilor, prin promulgarea legii [1] care îi scapă de închisoare pe cei care fac evaziune fiscală mai mică de 1.000.000 de euro!

De ce este important?

Update 10 mai 2024: Klaus Iohannis a promulgat legea care dezincriminează evaziunea fiscală până la 1 milion de euro. La capătul mandatului său, președintele deschide larg porțile pentru marii evazioniști, ignorând consecințele pentru economia și societatea românească.

***

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au trecut fulgerător prin Parlament un proiect de lege care majorează de 10 ori plafonul sub care evaziunea fiscală să nu fie pedepsită cu închisoarea. Adică, de la 100.000 de euro la un milion de euro. Tot ce trebuie să facă evazionistul este să dea înapoi banii, plus un pic extra, adică 15%.

Dacă această lege trece, evaziunea fiscală, adică sustragerea de la plata taxelor, va deveni mai ușoară ca niciodată. Bugetul țării va rămâne fără o sursă majoră, iar banii pentru salarii, pensii, investiții importante ca școli, spitale, autostrăzi vor scădea și mai mult.

Deși România este codașa Europei la combaterea evaziunii fiscale și colectarea TVA-ului, liderii coaliției PSD-PNL parcă vor să facă și mai ușoară viața evazioniștilor.

Chiar dacă judecătorii CCR tocmai au decis că legea respectă Constituția, noi, cetățenii, știm că nu este deloc o idee bună să dezincriminezi evaziunea fiscală, sperând că așa vei recupera banii.

Acum, legea se află pe biroul președintelui Iohannis, care ar putea să o promulge dintr-o clipă în alta. Însă, nu e totul pierdut dacă noi, cetățenii, ne mobilizăm de urgență.

Împreună, încă îl putem convinge pe Klaus Iohannis să reîntoarcă legea în Parlament. Însă, ca să răzbatem până la el și să conteze ce avem de spus, trebuie să fim cât mai mulți.

Semnează chiar acum, dacă nici tu nu vrei ca România să devină paradisul evazioniștilor și un coșmar pentru cetățenii cinstiți!

***

Note:
[1] Camera Deputaților: PL-x nr. 805/2023, Proiect de Lege privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru donație! O vom folosi responsabil și te vom ține la curent cu activitatea noastră. Vei primi un e-mail cu un rezumat al activității Declic.

Pentru că te interesează justiția socială, îți propunem să te alături și petiției „Apărăm ONG-urile care merg în instanță pentru interesul public”.

Avem adversari puternici. Ne luptăm cu politicieni influenți și companii care învârt averi de sute de milioane. Dar, cu toate acestea, am blocat în ultimii ani afaceri uriașe. Și mulți afaceriști dubioși ar vrea să nu mai audă de noi.
Cum am făcut asta? Apelând la Justiție. ONG-urile merg în instanță pentru că, dacă nu o fac, nu o face nimeni altcineva.

În România, statul autorizează pe bandă rulantă proiecte cu consecințe catastrofale. Când un ONG câștigă un proces, înseamnă că interesul public a fost apărat. Cei ce au emis avizele declarate ilegale de instanță, funcționari publici sau politicieni, de exemplu, de obicei nu riscă nimic.
Dar, dacă ONG-ul pierde un proces, atunci riscă insolvența.

Companiile cu care ajung să se confrunte ONG-urile plătesc sume exorbitante firmelor de avocatură. Când ești investitor și ai bugete nelimitate pentru a face și mai mulți bani, te poți gândi că, din 10 procese, ONG-ul tot pierde unul. Și atunci ești pe cai mari. ONG-ul se dizolvă, ai scăpat de griji.
Pentru banii unui dezvoltator imobiliar, sau a unui magnat din minerit, să derulezi 9 procese pierdute pentru unul câștigat este un risc tolerabil.

✍️ Semnează și tu petiția pentru ca un proces pierdut de un ONG să nu mai însemne o condamnare la moarte pentru acea organizație. Viitorul comunității din care faci parte poate depinde de semnătura ta.