16.099 din 50.000 de semnături

Către:

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu

Președintele României, Klaus Werner Iohannis

Petitie

Semnează acum petiția!

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să stabiliți o procedură transparentă pentru numirea procurorilor-șefi la DNA, PÎCCJ și DIICOT, în care să fie consultați oamenii din sistemul judiciar și să se țină seama de avizul consultativ al Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Doar prin organizarea unei proceduri transparente și prin respectarea avizului consultativ al garantului independenței Justiției veți dovedi că numirile nu sunt făcute pe criterii politice.

După luni întregi de interimate la cele 3 instituții, este esențial ca noii șefi să fie procurori competenți, care înțeleg cum funcționează sistemul de justiție și care sunt independenți de orice factor politic.

Având în vedere că, în acest moment, procedura îi implică pe ministrul Justiției și pe Președintele României, solicităm să țineți cont de avizul CSM, singura instituție apolitică din această numire.

Ministrul Cătălin Predoiu urmează să intervieveze candidații pentru conducerea celor 3 parchete, apoi să facă o propunere pentru fiecare, pe care să o înainteze Secției pentru Procurori a CSM, care dă un aviz consultativ.

Decizia finală aparține președintelui României, care îi numește în funcție prin decret prezidențial. De aceea, vă solicităm să țină cont de avizul consultativ al CSM, dat în urma interviurilor publice și a studierii proiectelelor de manangement ale candidaților. Considerăm că numai în baza unui proces transparent de selecție vom avea parte de numiri obiective și independente.

Semnează acum petiția!

Contribui și tu?

Vom continua să punem presiune pe factorii politici să numească în fruntea parchetelor procurori independenți, pentru că doar așa vom avea garanția unei justiții independente. 

Vrem să investim banii în reclame online, ca să ajungem la cât mai mulți oameni. De exemplu, cu 50 de lei vom ajunge la 5000 de cetățeni. 

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

 

Mulţumim că eşti alături de noi! 

Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici