16.219 din 50.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Președintele României, Klaus Iohannis

Ministrul Justiției, Stelian Ion

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să demarați de urgență procedura de numire a unui Procuror-șef al DIICOT. Vă solicităm să prioritizați acest demers, în condițiile în care cele 8 luni de interimat au afectat grav lupta împotriva crimei organizate. Ne îngrijorează faptul că o instituție care ar trebui să ancheteze traficul de droguri sau de persoane se ocupă de audierea jurnaliștilor reclamați de politicieni.

De ce este important?

De 8 luni DIICOT este condus de un interimar. Efectele se pot vedea și în statistici și în lipsa anchetelor răsunătoare împotriva crimei organizate.

Statistic, încetinirea activității s-a văzut chiar de la finalul lui 2020. În cursul anului trecut s-au soluționat cu 525 de cazuri mai puțin față de anul precedent. În procente, o scădere de 4.1%. [1]

Dar, cea mai alarmantă este lipsa unor cazuri răsunătoare de anchete împotriva traficului de droguri, de persoane, sau orice activitate criminală organizată.

În schimb, procurorii DIICOT s-au făcut remarcați prin alte spețe. De exemplu prin încercarea de a pune bețe în roate redeschiderii dosarului 10 august. Procurorul DIICOT a cerut, în fața instanței, ca dosarul să nu fie redeschis pentru că probele ar fi fost administrate corect. Adică a pus umărul la mușamalizarea celui mai grav caz de intervenție violentă a autorităților asupra cetățenilor, din ultimile zeci de ani.

Mai recent, procurorii DIICOT au făcut primele pagini ale ziarelor cu vestea că audiază jurnaliști, în urma unor plângeri venite de la un politician. [2] Primarul de sector Daniel Băluță a reclamat că jurnaliștii de la Libertatea s-ar fi organizat între ei, în mod criminal, și au relatat despre faptele sale. Situația este agravată de faptul că procurorul care instrumentează plângerea lui Daniel Băluță este conectat prin partenera sa de viață la un om-cheie din aparatul administrativ al politicianului. [3]

Din aceste motive, președintele Klaus Iohannis și ministrul Justiției, Stelian Ion trebuie să demareze, urgent, procedurile pentru numirea unui Procuror-șef la DIICOT. Este inadmisibil ca una din instituțiile cheie ale statului român să fie condusă printr-un interimat care se prelungește luni de zile.

............................

[1] Hotnews, 26 februarie 2021 - bilanț DIICOT

[2] Libertatea, 20 mai - Doi jurnaliști de investigație Libertatea audiați ca martori la DIICOT, după o plângere a primarului Daniel Băluță

[3] G4media, 26 februarie 2021 - Procurorul DIICOT care anchetează jurnaliștii care au scris despre Daniel Băluță este partenerul de viață al avocatei unui subordonat al primarului

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru implicare! Ar mai fi un lucru pe care l-ai putea face.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.