14.352 din 20.000 de semnături

Către: comisarul pentru mediu, Karmenu Vella,

CC: Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei Europene și Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene,

Petiție

E timpul să scăpăm de plastic. Vă cerem să opriți transformarea râurilor și a oceanelor în imense gropi de gunoi. Vrem stabilirea unor obiective ambițioase pentru o lume acvatică fără plastic. De asemenea, vă solicităm să vă asigurați că plasticul produs în UE nu mai conține compuși toxici și că gradul de reciclare a plasticului crește substanțial.

Update 1, 17 august 2017:

288.136 de persoane, din întreaga Europă, au semnat deja petiția.

Update 2, 20 septembrie 2017:

554.385 de persoane, din întreaga Europă, au semnat deja petiția.

Update 3, 26 septembrie 2017:

Peste 600.000 de semnături au fost înmânate vice-președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Update 4, 4 octombrie 2017:

652.082 de persoane, din întreaga Europă, au semnat deja petiția.

Update 5, 15 ianuarie 2018:

784,386 de persoane, din întreaga Europă, au semnat deja petiția.

Update 6, 28 mai 2018:

Vocea cetățenilor a fost ascultată. Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie pentru reducerea plasticului care ar urma să interzică paiele, farfuriile de plastic, tacâmurile de plastic şi beţişoarele de cafea în încercarea de a reduce poluarea.

De ce este important?

Se estimează că există deja 150 de milioane de tone de deșeuri din plastic care poluează oceanele și râurile planetei.
În fiecare an se mai adaugă încă opt milioane de tone. Deșeurile de plastic nu putrezesc. Se concentrează din ce în ce mai mult în natură.
Nenumărate păsări, pești sau vidre mor din cauză că se prind și rămân blocate în diverse corzi sau plase de plastic. Altele confundă plasticul cu mâncarea și mor după ce-l înghit, pentru că nu-l pot digera.
În timp, bucățile mici de plastic se dezintegrează în microplastice. Aceste particule minuscule sunt absorbite de plancton, de scoici sau de alge și intră în lanțul trofic.

Mai multe informații

CE SUNT MICROPLASTICELE?

Microplasticele sunt particule de 5 mm sau mai mici și apar atunci când, sub influența razelor solare sau a valurilor, deșeurile din plastic se dezintegrează în particule din ce în ce mai mici. Microplasticele sunt produse și în mod deliberat pentru produse cosmetice cum ar fi creme exfoliante, șampon sau pastă de dinți. De asemenea spălarea hainelor sintetice generează microplastice. Deoarece stațiile de epurare a apelor uzate nu pot filtra microplasticele, acestea ajung și în râuri și mări.

CE PLANURI ARE UE CU STRATEGIA SA PENTRU MATERIALE PLASTICE?

Până la sfârşitul acestui an Comisia UE are în plan să publice o strategie pentru deșeurile din plastic. Acest lucru a fost anunțat în planul său de acţiune pentru economia circulară. Scopul acestuia este de a prezenta modul în care se are în vedere rezolvarea problemelor asociate cu consumul de materiale plastice. Strategia pentru plastice va sta la baza legislaţiei viitoare. În ianuarie 2017 Comisia a publicat un plan de acțiune care prezenta obiectivele provizorii. Unul din obiective este de a pune capăt dependenței producției de plastic față de combustibilii fosili. În viitor materialele plastice vor fi produse din ce în ce mai mult din materii prime regenerabile sau din dioxid de carbon. În schimb, prin comparație, scopurile Comisiei legate de reducere și reciclare sunt destul de modeste. Organizațiile de mediu consideră că aceste planuri sunt insuficiente pentru a preveni distrugerea/ poluarea/ deversarea de deșeuri în râuri și mări.

CE LIPSEŞTE DIN STRATEGIA UE PENTRU PLASTICE?

Pentru ca strategia pentru plastice să poată pune capăt distrugerii/ poluării/ deversării de deșeuri în oceane și râuri, UE ar trebui să includă următoarele: 1. Măsuri de reducere a consumului de materiale plastice: În loc de a se concentra exclusiv pe reciclare, trebuie să includă și măsuri pentru reducerea absolută/totală a consumului de plastic. Aici este vorba în primul rând de reducerea produselor plastice de unică folosință și a microplasticelor. 2. Produsele din plastic ar trebui să fie astfel concepute încât să fie cât se poate de durabile și de reciclabile. Aceasta înseamnă și că nu trebuie să conțină aditivi toxici. 3. De asemenea trebuie să se îmbunătăţească semnificativ colectarea și reciclarea deșeurilor din material plastic. Scopul ar trebui să fie evitarea eliminării acestora în mediul înconjurător și introducerea unui circuit închis.

DE CE DE-CLIC FACE APEL LA UE ȘI NU LA CONSUMATORI?

În calitate de consumatori, toți putem contribui la reducerii cantității de deșeuri generate și eliminate. Totuși unii ar putea să ignore în continuare apelurile la astfel de schimbări sau ar putea să nu aibă informațiile necesare, de exemplu despre anumite produse cosmetice care conțin microplastice. De aceea nu este suficient să facem apel la consumatori. UE este cea mai mare zonă economică din lume. Dacă UE reglementează deșeurile din plastic, acest lucru va avea impact asupra a 500 de milioane de persoane. Pentru a proteja mările și râurile de potopul de plastice, este imperativ pentru Comisia UE să acționeze decisiv.

DE UNDE PROVIN DEȘEURILE DIN PLASTIC?

Majoritatea materialelor plastice din mări și râuri sunt generate pe uscat - circa 80%. Indiferent că e vorba de pungi de plastic, cauciucuri auto, periuțe de dinți sau jucării de copii - până la urmă majoritatea plasticului aruncat pe uscat ajunge la un moment dat în cursuri de apă și râuri. De acolo ajunge în final în mări. Plasele de pescuit, epavele de vase sau deșeurile generate pe vapoare reprezintă 20%.

CÂT DE NOCIVE SUNT DEȘEURILE DIN PLASTIC?

În general materialele plastice nu sunt nocive pentru sănătate. Totuși ele conțin aditivi care pot dăuna sănătății. Astfel materialele plastice tratate cu plastifianți, bisfenol A sau materiale ignifugante pot avea efecte nocive asupra sănătății. Substanțe toxice cum ar fi metalele grele sau dioxinele tind să se fixeze de bucățile de plastic din mare, ceea ce reprezintă un risc în plus pentru sănătate. Când acestea sunt ingerate de pești sau de crustacee, poluanții intră în lanțul trofic.


Petiție realizată în parteneriat cu:

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

Ne-am unit eforturile cu organizații partenere, asemenea comunității Declic, din Germania, Austria, Suedia și Irlanda.
Vom avea o prezență comună la Bruxelles prin panouri publicitare și înmânarea de semnături. Alătură-te și tu acestui efort comun, european.

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt la fel de sigure ca orice plată online, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

 

Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună putem să oprim potopul de plastic!

Lupta pentru o lume fără plastic este o călătorie îndelungată. Suntem bucuroși să te avem alături.

Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii de-clic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici