2.629 din 5.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne

Ion Mocioalcă, președintele Comisiei de Apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților

Liviu Brăiloiu, președintele Comisiei de Apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să anchetați activitatea Poliției de Frontieră în cadrul misiunii Poseidon 2020, desfăşurată în Marea Egee, în perioada 18 mai - 14 august 2020. Abuzurile asupra refugiaților, care au dreptul să depună cerere de azil înainte de expulzare, sunt ilegale.

De ce este important?

Imagini video ale unei investigații Der Spiegel arată cum nave ale Poliției de Frontieră împing în largul mării Egee bărci gonflabile cu refugiați și le pun acestora viața în pericol [1].

În filmare, grănicerii români refuză să îi ajute pe refugiați și fac manevre pentru a destabiliza ambarcațiunea. Astfel de tactici sunt ilegale și încalcă atât legislația internațională maritimă, cât și dreptul migrantului de a depune cerere de azil înainte să fie expulzat. Mai grav este că unul dintre scopurile misiunii echipajului român era tocmai salvarea persoanelor aflate în pericol pe mare.

Grănicerii români nu sunt la prima abatere. În august, alți polițiști de frontieră au fost acuzați că au biciuit cu cabluri și incendiat migranți, pentru a-i expulza ilegal în Serbia [2].

Fără o anchetă în cadrul Poliției de Frontieră și pedepsirea vinovaților, abuzurile asupra refugiaților vor continua. Iar grănicerii români vor face România de rușine pe plan internațional, prin nerespectarea legii.

Note:

[1] Nave românești, parte a misiunii Frontex din Grecia, acuzate că împing migranții înapoi în mare, romania.europalibera.org

[2] FOTO Euronews: Polițiștii de frontieră din România sunt acuzați că îi bat, electrocutează sau incendiază pe refugiații care ajung la graniță, digi24.ro

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta. Vei primi raportul doar dacă te abonezi la mesajele noastre.