20.295 din 50.000 de semnături

Semnează acum petiția!

Către: Președintele Klaus Iohannis
CC: Marcel Ciolacu, Președinte al Camerei Deputaților și Alina Gorghiu, Președinte al Senatului 

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem, domnule președinte, să nu promulgați legea împotriva Declic și a altor ONG-uri, care dau în judecată autoritățile corupte. Trimiteți spre reexaminare Pl-x nr. 317/2022 pentru că reduce drastic accesul la justiție al ONG-urilor și instaurează un regim al terorii împotriva societății civile.

De ce este important?

Update 4, 13 martie 2023: Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a restras din Parlament proiectul care limita acțiunile ONG-urilor. (legea anti-ong 2).

Update 3, 22 februarie 2023: CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate privind Pl-x nr. 317/2022 (legea anti-ong 1).

Update 2, 21 februarie 2023: Plenul Senatului a retrimis la comisia Juridică proiectul de lege L857/2022 (legea anti-ong 2, vezi mai jos). Camera Deputaților e cameră decizională.

Update 1, 5 decembrie 2022: O sesizare de neconstituționalitate a fost depusă la CCR referitor la Pl-x nr. 317/2022 (legea anti-ong 1). Sesizarea a fost respinsă pe 22 februarie 2023.

A devenit clar că procesele derulate de către Declic și alte asociații pun în pericol interesele rechinilor imobiliari, ale titularilor de proiecte miniere, ale constructorilor de hidrocentrale ceaușiste sau a tuturor celor ce se bazează pe corupția funcționarilor publici pentru a înregistra profit.

Declic a deschis numeroase procese și a câștigat în mod repetat. A oprit proiectul cu cianuri de la Certej, a anulat autorizația de construire a barajului care seca râul Bâsca sau a redeschis ancheta în dosarul 10 august.

În mod similar, Eco Civica a anulat în instanță PUZ-ul pentru străpungerea A1-Ciurel care permitea traficului de pe A1 să ajungă direct în centrul Bucureștiului. Bankwatch România a anulat autorizația pentru hidrocentrala de pe Jiu, iar Asociația Salvați Bucureștiul a reușit să blocheze demolarea unor clădiri de patrimoniu și construirea unor blocuri în loc.

Însă, Parlamentul României vrea să întrerupă brutal șirul victoriilor societății civile. Senatul a votat, în procedură de urgență, un proiect de lege (legea anti-ong 1) prin care organizațiile au doar 30 de zile pentru a ataca în instanță autorizații de construire și documentațiile de urbanism suspecte că au fost emise ilegal. Iar aceste 30 de zile se scurg de la data ultimei operaţiuni de publicitate. În plus, termenul de atacare a documentațiilor de urbanism (precum PUZ-uri sau PUG-uri) a fost redus pentru ONG-uri de 5 ori, de la 5 ani la 1 an.

Iar acest atac nu e singurul. Un alt proiect de lege (legea anti-ong 2) [1] propune ca ONG-urile reclamante să plătească o cauțiune de 50.000 de lei pentru procese care cer întreruperea investițiilor. Iar dacă pierde în instanță, consiliul director al asociației este responsabil solidar, cu patrimoniul propriu, deși nici la firme nu există așa ceva.

Președintele Klaus Iohannis trebuie să intervină pentru a cere reexaminarea acestei legi care ne aduce un pas mai aproape de țări precum Rusia sau Iran. Iar Parlamentul trebuie să respingă legea anti-ONG 2. 

Semnează petiția pentru a opri atacul fără precedent împotriva Declic și a societății civile din România.

Note:
[1] Proiectul de lege înregistrat la Senat L857/2022

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru implicare! Ar mai fi un lucru pe care l-ai putea face.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ceea ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.