6.400 din 10.000 de semnături

Către:

Membrii Comisiei de elaborare a noului Cod silvic [1]

Ministrul Mediului, Mircea Fechet

Petiție

Vă solicităm ca noul Cod silvic să interzică tăierea arborilor remarcabili (monumentali) [2] din fondul forestier, dar și din afara acestuia. Cerem și impunerea de sancțiuni severe pentru tăierea acestor copaci deosebit de bătrâni, de mari dimensiuni sau cu o valoare culturală deosebită.

De ce este important?

Arborii remarcabili sunt strict protejați în aproape toată Europa. Protejarea prin lege există chiar și în afara UE, de exemplu în țări ca Moldova sau Georgia.

Sunt considerați remarcabili acei arbori care au o importanță ecologică, culturală și estetică aparte. Importanța ecologică e dată de faptul că sunt habitat pentru specii rare, iar valoarea istorică și culturală vine din vechimea lor de sute de ani. Nu în ultimul rând, copacii remarcabili au o mare importanță peisagistică, fiind incredibil de frumoși. Chiar și atunci când încep să se degradeze!

România face excepție când vine vorba de protecția lor. Dacă nu se află într-una dintre puținele arii naturale protejate strict, copacii remarcabili pot fi tăiați. Mai grav, în multe cazuri se încurajează tăierea lor pentru că ocupă inutil spațiul din fondul forestier. Silvicultorii preferă înlocuirea copacilor bătrâni cu unii mai tineri, ce pot fi valorificați economic și transformați, de exemplu, în mobilă.

În cele mai multe cazuri când acești arbori sunt  tăiați ajung lemn de foc.

Această omisiune gravă din legislația românească poate fi corectată de echipa de specialiști ce lucrează la elaborarea noului Cod silvic. Este vorba de o echipă de silvicultori, cadre universitare și alți specialiști care, timp de 3 luni, va elabora noul text al legilor silvice din România.

În prezent ne aflăm în etapa în care cei ce lucrează la rescrierea Codului silvic preiau sugestii privind modul în care trebuie administrate pădurile din țara noastră. Așa că semnează și tu petiția prin care le cerem să includă în textul legilor silvice protejarea strictă a tuturor arborilor remarcabili.

Semnează și tu petiția!

Note:
[1] www[.]proiect[.]codsilvic[.]ro: Echipa de proiect
[2] Ce sunt arborii remarcabili - Notă argumentativă privind inițiativa de conservare și protejare a arborilor bătrâni, remarcabili, din România - Tibor Hartel, Arghiuş Viorel - Aprilie 2021

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Felicitări pentru implicare!

Ca donator sau donatoare, vei primi pe e-mail informații referitoare la felul în care folosim contribuția ta pentru a câștiga campania „Opriți distrugerea celor mai valorosi arbori din România”.
Pentru a primi aceste mailuri, asigură-te că te-ai abonat la newsletter-ul Declic!

Știm că nu toată lumea are timp pentru a citi mesajele noastre. Din acest motiv, am creat canalul „România face Declic” de pe Telegram. Acolo, te informăm scurt și la obiect despre noile campanii, discuțiile politicienilor din comisii, acțiunile noastre offline și altele.

Fii la curent cu activitatea Comunității Declic direct de pe Telegram. E simplu și gratuit să te alături acestui canal, doar apasă butonul de mai jos: