Către:
Mircea Fechet, ministrul Mediului
Petiție
Vă cerem să NU aprobați scoaterea din fondul silvic a terenului necesar pentru finalizarea hidrocentralei de la Răstolița. O porțiune din pădurea aflată pe acest teren face parte din Parcul Național Călimani. Defrișarea acestei suprafețe și înlocuirea pădurii cu un proiect industrial uriaș este ilegală și este incompatibilă cu statutul de parc național.
De ce este important?
Update - 09-13-2024
În urma unei proiecții gigant a Declic pe barajul de la Răstolița, ministerul Mediului a trimis un comunicat de presă în care spune că nu se vor tăia decât 0.6 hectare din parcul național. Cu alte cuvinte, ilegalitatea e suficient de mică pentru a fi trecută cu vederea.
..................................Citeste textului initial al petiției mai jos...........................
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a promis că guvernul din care face parte va da o hotărâre pentru scoaterea din fondul forestier a zonei ce urmează să deservească Hidrocentrala de la Răstolița. [1] Peste 130 de hectare dintr-o arie naturală unică in țară ar fi devastate.
Dar respectiva suprafață de teren se află în Parcul Național Călimani. Mai mult, în zonă se suprapun 7 alte arii naturale protejate [2]
Dacă proiectul hidroelectric moștenit de la Nicolae Ceaușescu va fi dus mai departe, va fi defrișat și inundat unul dintre cele mai bine conservate arinișuri din Europa. Asta în condițiiile în care arinișul a fost declarat habitat protejat prioritar în UE.
De asemenea, va dispărea într-o țeavă principalul râu din România în care se mai înmulțește lostrița.
În zona de dezvoltare durabilă a parcului unde se află suprafața vizată, legea permite doar investiții ce respectă principiile de utilizare durabilă a resurselor naturale. O asemenea investiție ar trebui să asigure prevenirea oricăror efecte negative semnificative asupra biodiversitatii.
Dar un proiect hidroenergetic care defrișează, betonează și inundă arii protejate se află la opusul oricăror asemenea principii de dezvoltare durabilă. Aceste lucrări au un impact devastator și ireversibil asupra naturii.
Mai mult, proiectul implică alterarea gravă a debitului Mureșului, în condițiile în care cursul Mureșului aici face parte din zona de protecție integrală a Parcului Natural Defileul Mureșului Superior, deci orice impact asupra acestuia este interzis.
Politicienii, în frunte cu ministrul Fechet, par dispuși să facă orice compromisuri celor de la Hidroelectrica. Pentru un profit iluzoriu sunt gata să încalce legea [3] și să distrugă unul dintre cele mai spectaculoase parcuri naționale.
Se vor opri doar dacă zecii de mii dintre noi le-o vom cere. Semnează acum petiția prin care cerem oprirea acestui proiect monstruos.
***
Note:
[1] gandul[.]ro, 2 aprilie 2024: Complexul Răstoliţa-Mureș poate produce primul kilowatt în 2024. Cine a întârziat proiectul hidroenergetic
[2] Parcul Natural Defileul Mureșului Superior; situl Natura 2000 Călimani - Gurghiu ROSCI0019; situl Natura 2000 Munții Călimani ROSPA0133; situl Natura 2000 Defileul Mureșului Superior ROSPA0030; rezervația naturală Defileul Toplița Deda nr. 2638; rezervația naturală Defileul Mureșului nr. 2639.
[3] Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate art. 22 pct. 10