17.746 din 50.000 de semnături

Către:

Camera Deputaților,

Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea

Petiție

Domnilor deputați, vă cerem să respingeți propunerea legislativă PL-x nr. 9/2019 prin care Statul Român ar pierde peste 650 000 de hectare din suprafața de pădure pe care o deține. Prin adoptarea proiectului acesta de lege am pierde aproape 6 miliarde de Euro, la atât sunt evaluate aceste păduri. Suprafețele ar urma să fie trecute în proprietatea Bisericii ortodoxe și a altor entități private care nu au deținut niciodată aceste păduri. Doar le-au administrat! Noi, cei pe care-i reprezentați în Parlament, vă cerem să nu dați pomană unor privați avuția națională. Prin votul dumneavoastră favorabil s-ar consfinți unul dintre cele mai mari jafuri asupra patrimoniului public. 

De ce este important?

Co-inițiator al acestui proiect legislativ este Liviu Dragnea. Liderul PSD este în cădere liberă și speră că printr-o pomană fără precedent să obțină sprijinul Bisericii înaintea alegerilor.

Pe de altă parte, UDMR a simțit momentul prielnic și a adăugat un amendament la proiectul de lege. Pe lângă cele 160 000 de hectare pe care Liviu Dragnea le dorea transferate bisericii, UDMR mai adaugă 500 000 de hectare. Acestea ar urma să ajungă la urmașii unor persoane sau entități juridice care, la fel ca Biserica, pretind că au administrat în trecut aceste păduri. 

Cum justifică Liviu Dragnea și UDMR această scamatorie legislativă? După Marea Unire pădurile deținute de statul austriac au ajuns în proprietatea proaspătului stat român. La acel moment s-a considerat necesar ca aceste păduri să fie administrate de Biserică, dar și de numeroase asociații sau persoane din fostele regiuni grănicerești. E vorba doar administrare, nu a fost nici o clipă vorba de proprietate. Dar acum se dorește ca urmașii foștilor administratori să fie transformați în proprietari. E ca și cum administratorul unui bloc de locuințe devine proprietarul clădirii pentru că așa vor Liviu Dragnea și UDMR. 

Proiectul a trecut deja, cu mare viteză, prin Senat. Prea puțini au sesizat abuzul, doar 23 de senatori restul de 80 au binecuvântat  pomana și au votat proiectul legislativ. Asta în condițiile în care specialiștii din Direcția Generală Păduri din Ministerul Apelor și Pădurilor nu susțin inițiativa legislativă și au dat aviz negativ acestui proiect. De asemenea, silvicultorii protestează de câteva săptămâni în fața parlamentului. Urmează să se pronunțe și Camera Deputaților, în următoarele zile.  Este important ca până atunci să ne strângem zeci de mii de oameni care să le spunem politicienilor că pădurile noastre nu sunt pomană electorală. 

Petiție realizată în parteneriat cu Societatea Organizată Sustenabil (SOS)

 

 

Următorul pas: dă de veste

Cerem Camerei Deputaților să respingă proiectul de lege prin care Statul Român ar pierde peste 650 000 de hectare din suprafața de pădure pe care o deține. Suprafețele ar urma să fie trecute în proprietatea Bisericii ortodoxe și a altor entități private care nu au deținut niciodată aceste păduri.

Contribui și tu?

Susține și tu campania Pădurile României nu-s pomană electorală. Banii strânși vor fi investiți în acțiuni de promovare pentru a populariza această campanie.

Cu 10 lei putem cumpăra o reclamă care ajunge la cel puțin 100 de oameni pe rețelele de socializare. Contribui și tu cu 10 lei? 

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

 

Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună putem pune presiune pe autorități să rezolve rapid problema.


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici