373 din 500 de semnături

Semnează petiția!

Către:

NN, Alliantz Țiriac, Metropolitan Life, Aegon, Generali, BCR, BRD

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să nu mai folosiți cotizațiile noastre la Pilonul 2 de pensii pentru a finanța criza climatică! Pe lângă pericolul pentru climă pe care îl reprezintă aceste investiții, ele vor deveni din ce în ce mai riscante economic. Într-un viitor în care consumul de combustibili fosili va fi redus pentru a încetini efectele schimbărilor climatice, acțiunile la bursă în industria combustibililor fosili vor deveni neperformante. Iar investitorii vor pierde bani. În loc ca fondurile de pensii să folosească banii noștri pentru a cumpăra acțiuni în industriile viitorului, cu șanse de profit, aruncă banii pe fereastră. Nu mai vrem să finanțați din banii noștri de pensie industrii poluante!

De ce este important?

În România, fondurile de pensii private au investiții semnificative în acțiuni la companii din industria energiei fosile (cărbune, gaz, petrol).

Tinerii prezentului și pensionarii viitorului riscă să piardă mai tot ce au cotizat la pilonul 2, ca angajați. Banii celor care au cotizat ani la rând sunt folosiți de fondurile private de pensii pentru a susține industria fosilă.

Acțiunile la companiile din industria fosilă sunt bani investiți în afaceri fără viitor, incompatibile cu acordurile climatice. Aceste investiții vor deveni fără valoare, de asta renunțarea rapidă la ele are sens financiar.

Pentru că fondurile de pensii private dețin acțiuni păguboase, viitorii pensionari vor suferi consecințele.

32% din fondurile Pilonului 2 sunt direcționate către companii din industria combustibililor fosili, prin acțiuni la bursă [1]. Adică, dintr-un total de 16.2 miliarde de lei, 5.24 miliarde sunt investite în acțiuni Petrom, Romgaz și Transgaz.

În 2021, ABP, cel mai mare fondul de pensii din Europa, a renunțat la acțiunile din industria combustibililor fosili [2]. Acțiunea face parte dintr-o mișcare globală, de dezinvestire a combustibililor fosili (divestment).

Până acum, peste 1.500 de organizații (din care fac parte și fondurile de pensii) au renunțat să mai finanțeze indirect criza schimbărilor climatice și și-au retras investițiile din companii fosile. [3]

În ciuda acestei mișcări globale, în România, niciun fond privat de pensii nu a anunțat public vreo intenție de a renunța la investițiile păguboase.

***

Note:

[1] Fondurile de Pensii Private și Investițiile în Industria Combustibililor Fosili, Andrei Ilaș,

[2] bloomberg[.]com, EU’s Biggest Pension Fund to Dump $17 Billion in Fossil Fuels

[3] divestmentdatabase[.]org, The database of fossil fuel divestment commitments made by institutions worldwide

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.