18.147 din 50.000 de semnături

Către:
Premierul Marcel Ciolacu
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, le solicităm premierului și miniștrilor Sănătății și Finanțelor să găsească urgent o soluție pentru deblocarea angajărilor în Sănătate. Riscăm să nu mai aibă cine să ne trateze în spitale, dacă Guvernul forțează sistemul medical să funcționeze cu personal insuficient.

De ce este important?

Update, 11 ianuarie 2024: Marcel Ciolacu a promis deblocarea a doar 7.603 de posturi, adică a tuturor posturilor de medici solicitate de spitale, 50% dintre posturile de asistenți și 30% dintre posturile de infirmieri.

***

Guvernul ține blocate 30.000 de posturi în spitale [1], deși acestea se confruntă, încă de anul trecut, cu o gravă criză de personal. Acum, în plin sezon de boli respiratorii, medicii se declară depășiți de numărul tot mai mare al pacienților.

De exemplu, la spitalul de copii Gomoiu, din Capitală, s-a ajuns ca o singură asistentă să se ocupe de 200 pacienți deodată [2]. Mai mult, din lipsă de medici, asistenți și infirmieri, e posibil să se desființeze camera de gardă a acestui spital, care tratează pacienți din București și imprejurimi. [3]

Responsabili pentru rezolvarea crizei sunt premierul Marcel Ciolacu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Dar, în loc să vină cu soluții, ei își pasează responsabilitatea și ignoră nevoile cetățenilor. [4]

Noi, cetățenii, avem puterea de a pune presiune pe guvernanți pentru a opri acest joc periculos, care amenință să aducă sistemul nostru de sănătate în pragul colapsului.

Dar, pentru asta, fiecare dintre noi trebuie să se implice. Dacă ne unim forțele zeci de mii de cetățeni și semnăm petiția pentru deblocarea imediată a angajărilor din Sănătate, avem șanse să ne facem ascultați. Altfel, devenim complicii unor guvernanți indiferenți. Alătură-te și tu demersului, semnează petiția.

***

Note:
[1] Euronews, 7 ianuarie 2024: Angajații din Sănătate amenință cu greva generală. Președinte SANITAS București: Deficitul este undeva la 30.000 de posturi, la nivelul țării
[2] Digi24, 5 ianuarie 2024: Lipsă mare de personal la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. „S-a întâmplat ca 200 de pacienţi să fie îngrijiţi de o singură asistentă”
[3] Hotnews, 4 ianuarie 2024: Administrația Spitalelor București: Camera de gardă a Spitalului de Copii Gomoiu, în pericol de a fi închisă, din lipsă de personal / Angajările, blocate de guvern de anul trecut
[4] b1tv, 3 ianuarie 2024: Deficit de medici în spitale, confuzie în coaliție privind ocuparea posturilor vacante. Boloș și Rafila, declarații contradictorii

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Incitarea la ură, propaganda pro-rusă și discursurile de extremă dreapta sunt distribuite cu rapiditate înspăimântătoare către sute de mii de oameni prin intermediul aplicațiilor de mesagerie, cum ar fi WhatsApp. Ne-am decis să nu stăm nepăsători în fața acestei situații alarmante, mai ales că urmează un an cu patru rânduri de alegeri.

Din acest motiv, am luat inițiativa de a lansa propriul nostru canal pe WhatsApp cu numele „România face Declic”. Acesta va servi drept instrument vital pentru mobilizarea rapidă a comunității noastre atunci când campaniile în care te implici au nevoie de tine. Ni te alături?

 


Un zvon apărut pe Facebook anul trecut, rostogolit pe grupurile de WhatsApp și apoi preluat de televiziuni, a fost suficient pentru a crea o isterie în care mii de oameni au blocat benzinăriile din toată țara, de teama unor scumpiri majore la carburanți. Momentul a arătat cât de vulnerabili suntem în fața manipulărilor, mai ales dacă ele vin din surse multiple care „se confirmă” una pe alta [1].

Motivați de astfel de momente precum panica din benzinării, partidele românești extremiste au adunat mii de abonați pe canalele lor de WhatsApp. Și îi inundă în mod regulat cu ură, instigare și informații false. Fiecare mesaj este redistribuit de nenumărate ori. Așa se multiplică raza de acțiune a acestora. Iar WhatsApp a devenit un instrument important pentru vocile extremiste, pentru a aduna voturi pentru alegerile din 2024.

Dar WhatsApp nu este un instrument util doar extremei drepte. Poate fi la fel de eficient pentru noi, cei care vrem drepturi și șanse egale pentru toți cetățenii acestei țări, indiferent de sex, etnia lor, culoarea pielii, cui se închină sau pe cine iubesc.

De aceea, lansăm acest canal Declic pentru ca tu să fii primul sau prima care află despre noi apeluri la acțiune, mobilizări și alte acțiuni importante. De asemenea, ne bazăm pe oameni ca tine să ajungem la alte sute de mii, cu informații verificate și cu apeluri la acțiune.

Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic [2]. Așa că nu sta pe gânduri, abonează-te la canalul Declic chiar acum!

Sursă:
[1] Analiză Misreport, martie 2022
[2] Citat Edmund Burke