71.709 din 100.000 de semnături

Către:

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Petiție

153 de oameni sunt uciși de cancer în România, în fiecare zi. Cât 3 autobuze pline cu pasageri. Dar nu doar boala îi omoară, ci și lipsa unui tratament eficient în clinicile de stat, depistarea tardivă a bolii și eterna lipsă a medicamentelor. Domnule premier Ciolacu, domnule ministru Rafila, nu fiți părtași la moartea prematură a acestor oameni! Deblocați Planul Național pentru Combaterea Cancerului și accesați finanțarea europeană pentru lupta împotriva cancerului. Orice săptămână pierdută înseamnă peste 1000 de vieți pierdute.

De ce este important?

Update, 17 octombrie 2023: Ministerul Sănătății a publicat, chiar în ziua protestului Declic, Ordinul pentru aprobarea Planului Național de îngrijiri Paliative.

Update, 3 august 2023: Guvernul a aprobat, prin HG, înființarea Registrului Național de Cancer, baza de date cu evidența pacienților.

Update, 27 iulie 2023: Guvernul a deblocat, prin OUG, finanțarea serviciilor de diagnostic și tratament personalizat pentru bolnavii de cancer.

***

Un Plan Național pentru Combaterea Cancerului ar ajuta bolnavii să beneficieze de prevenție, de tratament revoluționar și chiar de consiliere psihologică și îngrijire paliativă. România ar fi trebuit să aibă, de la 1 iulie 2023, un plan funcțional. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România îl acuză pe ministrul Rafila că a blocat programul salvator pentru bolnavii de cancer și nu a publicat, prin Hotărâre de Guvern, normele de aplicare a planului.

Cu un plan bine pus la punct, România poate accesa zeci de milioane de euro de la Uniunea Europeană, printr-un PNRR împotriva cancerului. UE pune la dispoziția tuturor statelor membre 4 miliarde euro. ​Dar, probabil, o astfel de finanțare, care ar veni la pachet cu verificări riguroase, ar încurca interesele marilor companii de medicamente și pe cele ale șefilor din Ministerul Sănătății.

Or, în țara în care unul din doi români moare înainte de vreme, iar decesul ar fi putut fi evitat dacă boala ar fi fost depistată şi tratată la timp şi cu eficienţă, întârzierea unui program național de combatere a cancerului înseamnă crimă.

Semnează și tu petiția!

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru donație! O vom folosi în mod responsabil pentru a promova campania Declic prin reclame pe social media sau alte tactici inedite. Pentru a vedea efectele donației tale, asigură-te că te-ai abonat la mailurile din partea echipei Declic. Astfel, vei afla despre protestele pe care le organizăm, despre tactcile prin care punem presiune pe ministru și premier, despre noutățile legate de Planul Național.

În octombrie 2023, am protestat la Guvern cu 153 de saci cu „cadavre” care au fost întinși sub ferestrele politicienilor. Am realizat și un material video pentru ca tu să vezi cum s-a mobilizat Comunitatea Declic.

Având în vedere că, în ziua de azi, oamenii obțin informații din rețelele de socializare, te invităm să trimiți și tu acest clip cunoscuților tăi, astfel încât mai mulți oameni din jurul tău să afle despre Planul Anticancer blocat de Guvern. Distribuie acum cunoscuților tăi clipul de la protestul din Piața Victoriei, folosind butonul de mai jos. Postează-l și pe conturile tale de social media.

Nu te costă nimic să distribui mesajul. Însă gestul tău e de mare ajutor pentru pacienții oncologici.