Către:
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Petiție
153 de oameni sunt uciși de cancer în România, în fiecare zi. Cât 3 autobuze pline cu pasageri. Dar nu doar boala îi omoară, ci și lipsa unui tratament eficient în clinicile de stat, depistarea tardivă a bolii și eterna lipsă a medicamentelor. Domnule premier Ciolacu, domnule ministru Rafila, nu fiți părtași la moartea prematură a acestor oameni! Deblocați Planul Național pentru Combaterea Cancerului și accesați finanțarea europeană pentru lupta împotriva cancerului. Orice săptămână pierdută înseamnă peste 1000 de vieți pierdute.
De ce este important?
Update, 17 octombrie 2023: Ministerul Sănătății a publicat, chiar în ziua protestului Declic, Ordinul pentru aprobarea Planului Național de îngrijiri Paliative.
Update, 3 august 2023: Guvernul a aprobat, prin HG, înființarea Registrului Național de Cancer, baza de date cu evidența pacienților.
Update, 27 iulie 2023: Guvernul a deblocat, prin OUG, finanțarea serviciilor de diagnostic și tratament personalizat pentru bolnavii de cancer.
***
Un Plan Național pentru Combaterea Cancerului ar ajuta bolnavii să beneficieze de prevenție, de tratament revoluționar și chiar de consiliere psihologică și îngrijire paliativă. România ar fi trebuit să aibă, de la 1 iulie 2023, un plan funcțional. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România îl acuză pe ministrul Rafila că a blocat programul salvator pentru bolnavii de cancer și nu a publicat, prin Hotărâre de Guvern, normele de aplicare a planului.
Cu un plan bine pus la punct, România poate accesa zeci de milioane de euro de la Uniunea Europeană, printr-un PNRR împotriva cancerului. UE pune la dispoziția tuturor statelor membre 4 miliarde euro. Dar, probabil, o astfel de finanțare, care ar veni la pachet cu verificări riguroase, ar încurca interesele marilor companii de medicamente și pe cele ale șefilor din Ministerul Sănătății.
Or, în țara în care unul din doi români moare înainte de vreme, iar decesul ar fi putut fi evitat dacă boala ar fi fost depistată şi tratată la timp şi cu eficienţă, întârzierea unui program național de combatere a cancerului înseamnă crimă.
Semnează și tu petiția!