6.461 din 10.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Ludovic Orban, Premierul României

Raluca Turcan, Vicepremier

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii

 

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să lansați o schemă de ajutor de stat pentru întregul sector creativ independent, nu doar pentru marile festivaluri muzicale. Rolul artiștilor e să producă artă, nu profit.

Cerem guvernului să NU discrimineze organizatorii de evenimente culturale în funcție de profitul pe care îl generează. Credem că preocuparea Guvernului trebuie să fie supraviețuirea întregului sector cultural, nu doar profitabilitatea câtorva evenimente de foarte mari dimensiuni.

De ce este important?

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că festivalurile Untold, Neversea, ARTmania, Electric Castle şi Summer Well vor fi sprijinite de Guvern cu bani. Conform vicepremierului, aceste evenimente au fost alese pentru că pot genera profit.

Dar pandemia a lăsat fără activitate, și fără venit, mii de artiști independenți. Sute de evenimente culturale au fost anulate. În lipsa unei scheme de ajutor, acestea riscă să dispară.

Calculul politicienilor e simplu. În prag de alegeri, este mai profitabil să ajuți un festival care umple cu oameni un stadion, decât o galerie sau un mic teatru care se adresează câtorva sute de iubitori de cultură. Dar, criteriul în funcție de care ar trebui gândit un ajutor de stat este calitatea evenimentelor culturale, nu profitabilitatea lor sau numărul de voturi pe care-l pot aduce.

Criteriile de ajutorare trebuie să fie transparente și obiective: activitatea derulată și pierderile cauzate de încetarea activității. Iar politicienii vor ține cont de asta numai dacă zeci de mii de oameni care iubesc cultura le vor cere să elimine discriminarea artiștilor pe criterii de profitabilitate!

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta. 


Următorul pas: dă de veste