Semnează petiția!
Către: Premierul Marcel Ciolacu
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Petiție
Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să susțineți investițiile în energie regenerabilă, în așa fel încât costul facturilor să nu mai crească masiv în următorii ani. În caz contrar, creșterea prețurilor la gaz și cărbune va duce la facturi cu până la 50% mai mari pentru cetățeni. Ca să avem parte de facturi mai mici, soluția este investiția în energia eoliană și solară. Cerem Guvernului să mărească ținta stabilită pentru anul 2030, de energie din surse verzi regenerabile, de la 30,7% la 45%, așa cum solicită și Comisia Europeană. Pentru a atinge această țintă, Guvernul trebuie să propună un calendar clar al măsurilor de susținere a investițiilor în energie verde.
De ce este important?
Facturile la energie au crescut de cel puțin 3 ori în ultimul an. În mijlocul iernii, aproape jumătate din cetățenii României se întreabă cum se vor încălzi în lunile ce urmează. Soluția autorităților, de a plafona prețurile la energie electrică și gaze, pentru următoarele 6 luni, nu ne ajută pe termen lung.
Cetățenii vor avea prima iarnă cu facturi uriașe. Iar studiile [1] arată că, dacă România continuă să investească în energie din combustibili fosili, consumatorii vor plăti cu 50% mai mult în următorii 10 ani decât în prezent. Aceleași studii demonstrează că investițiile în energie verde ar reduce prețurile, iar creșterea nu ar fi mai mare de 8 procente.
Dar, în loc să susțină investițiile care produc energie ieftină, politicienii încurajează extinderea rețelelor de gaze, în favoarea băieților deștepți din energie. Cât timp ei își măresc averile cu milioane de euro, 45,3% dintre români duc povara facturilor la încălzire. [2]
Singura șansă a României de a reduce costurile la facturi pe termen mediu și lung este un plan care să susțină investițiile în energie regenerabilă verde. Lipsesc, în acest moment, strategii și obiective clare prin care să fie susținute aceste investiții.
Semnează și tu petiția prin care cerem creșterea capacității de energie regenerabilă instalată! Așa, vor putea fi reduse costurile energiei electrice.
***
Note:
[1] *Conform studiului Aurora Energy Research, susținerea artificială a producției energiei pe bază de combustibili fosili și cărbune poate duce la o creștere cu 50% a prețurilor la energia electrică până în 2030, comparativ cu o creștere de doar 8% în cazul în care am susține tranziția spre energie regenerabilă.
[2] InfoClima: Sărăcie energetică în România - ce este și de ce trebuie să ne preocupe?