19.995 din 50.000 de semnături

Către:

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății
Cătălin Predoiu, Ministrul Afacerilor Interne

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să puneți în practică un program național pentru prevenția și tratarea consumului de droguri. Fără prevenție în școli cu psihologi formați în adicții și fără centre de tratare pentru dependenți, testele antidrog și stigmatizarea consumatorilor vor avea doar efecte negative.

De ce este important?

Update, 15 noiembrie 2023: Vești bune: Testarea anti-drog în masă în cadrul școlilor nu se va face și a fost respinsă de Ministerul Sănătății [1]. 

Țapii ispășitori și măsurile ineficiente

Cu toții suntem marcați de tragedia de la 2 mai, în care și-au pierdut viața 2 adolescenți. Fie că suntem părinți, frați, surori sau, pur și simplu prieteni, siguranța și sănătatea celor tineri contează cel mai mult.

Pe fondul acestui val uriaș de emoție, politicienii i-au făcut pe elevi țapi ispășitori. Fără să vorbească cu medici sau specialiști în adicții, aceștia ne-au dat soluția rapidă: teste antidrog în școli. Aceiași politicieni au ignorat ani la rând problema traficanților de droguri.

Testele antidrog în școli nu funcționează. O spun organisme internaționale precum Organizația Mondială a Sănătății, Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate și Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor și a Toxicomaniei [1].

În loc să primească ajutorul medical și psihologic în centre de recuperare, tânărul se va simți speriat, stigmatizat și izolat.

O altă soluție fără rezultat au fost campaniile de prevenție făcute doar cu polițiști sau de colegi ai acestora din Agenția Națională Antidrog (din subordinea Ministerului Afacerilor Interne). Pentru un elev, faptul că Agenția care ar trebui să-l ajute este în același minister cu polițistul care îl poate aresta este de neîncredere.

De asta, un tânăr va fi mai degrabă speriat de un polițist care vine să-i vorbească despre droguri, pentru că se va teme că el sau prietenii săi vor fi arestați.

Un tânăr speriat, cu un prieten căruia i s-a făcut rău de la ce a consumat, nu va ști cum să ceară ajutor din același motiv: frica de dosar penal sau de arest.

Soluții pe termen lung: ore de prevenție în școli cu psihologi și profesori instruiți + centre de recuperare pentru dependenți

În loc de teste antidrog ineficiente și prevenție doar cu polițiști, statul ar putea investi în soluții pe termen lung. Așa cum sunt formarea psihologilor și a profesorilor pentru ca aceștia să poată ține cursuri de prevenție care îi ajută pe tineri.

De asemenea, centrele de recuperare pentru dependenți lipsesc cu desăvârșire. O familie cu un tânăr care are probleme cu consumul de substanțe nu are unde să primească ajutor specializat [2]. Investițiile în programe de ajutor și suport ar trebui să fie comparabile cu cele în combaterea traficului de droguri.

Măsurile pe termen lung, și nu cele populiste, iau în considerare viitorul acestor tineri. Un copil ajutat e unul care poate evita o viață de suferință.

Semnează petiția și tu petiția pentru soluții reale în problema consumului de droguri.

Surse:
[1] pressone[.]ro, Testarea antidrog în școli: 5 dezastre iminente, Vlad Zaha, expert criminolog în politici publice antidrog
[2] hotnews[.]ro, Copiii noștri si drogurile. Ai zero posibilități de a trata în Romania un adolescent dependent de droguri. Interviu cu psihiatrul Eugen Hriscu

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru donație! O vom folosi în mod responsabil pentru a promova campania Declic prin reclame pe social media.

Împreună, putem să obținem un program național pentru prevenția și tratarea consumului de droguri. Ne bucurăm că te solidarizezi și te implici în campania Declic. Nu te opti aici!

Gândește-te la 3 prieteni, cunoștințe sau rude care ar fi interesați de subiectul acesta. Poate cunoști părinți care au copii la o școală sau liceu, unde sunt probleme cu drogurile.

Trimite-le și lor petiția pentru a o semna. Ca să-ți fie mai simplu, apasă pe butonul de mai jos, care te va duce la Megafonul Declic. Ți-am pregătit un text scurt pe care îl poți distribui pe e-mail, Facebook și alte rețele de socializare.

Trimite acum petiția la 3 persoane și ajută-ne să câștigăm!