33.691 din 50.000 de semnături

Către:
președinții grupurilor parlamentare din Senat

Petiție

Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă cerem să adoptați urgent o lege care prevede controale și sancțiuni pentru conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Este inadmisibil ca șefii ASF să-și dea prime de performanță în timp ce firmele de asigurări intră în faliment, iar cetățenii s-au trezit că plătesc RCA și de două ori mai scump, într-un singur an. Și nimeni să nu-i poată trage la răspundere, pentru că legea nu prevede asta.

De ce este important?

În 2023, conducerea ASF și-a dat prime și bonusuri de performanță în valoare de 720.000 de lei. [1] Și asta în ciuda faptului că, în mandatul acelei conduceri, două companii de asigurări au dat faliment: Euroins și City Insurance.

În timp ce, la nivelul ASF, a devenit o practică acordarea de prime pe bandă rulantă, parlamentarii blochează un proiect de lege care ar permite controale la instituție și sancționarea celor din conducerea instituției.

În prezent, legea în baza căreia funcționează ASF nu prevede cum pot fi trași la răspundere membrii din conducerea instituției. Nici cum pot fi revocați. Nu există nimic despre auditarea externă a activității ASF.

Vrem o lege care prevede controale și sancțiuni pentru conducerea ASF. Proiectul legislativ există, a fost votat de Camera Deputaților, dar din septembrie 2023 stă blocat în Senat, care este camera decizională. [2]

Doar în cazul în care ne strângem zeci de mii de semnatari avem o șansă să-i convingem pe senatori să pună proiectul pe ordinea de zi și să-l voteze.

Altfel, riscăm să trecem oricând printr-un nou episod de destabilizare a pieței asigurărilor. Și asta în timp ce plătim, de la un an la altul, sume uriașe la RCA. Într-un singur an, valoarea asigurărilor de răspundere civilă auto s-a dublat. Iar ASF, care ar trebui să ne protejeze, va continua să fie sursă de îmbogățire pentru oameni incompetenți, cu comportament de nababi, numiți politic.

Dacă te revoltă situația ASF, în contextul în care ți s-a dublat polița RCA într-un singur an, nu sta cu mâinile în sân! Semnează petiția!

***

Note:
[1] Libertatea, 17 ianuarie 2024: Prime de 720.000 de lei pentru conducerea ASF în anul falimentului Euroins. Câți bani a încasat fostul șef al instituției
[2] Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.93 din 18 decembrie 2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru donația ta! Ne bucurăm că dorești să te implici în campania Declic!

Știai că politicienii au tăiat din sursele de finanțare pentru organizațiile non-profit?
Din păcate, de anul acesta, persoanele care obțin venituri din activități independente nu vor mai putea redirecționa 3,5% din impozitul lor pe profit către ONG-uri. Acest lucru ne afectează, pentru că aproape 10% din veniturile Declic din anul 2023 au reprezentat redirecționări de 3,5%. Înseamnă mult pentru o comunitate care refuză finanțare de la stat, de la partide politice ori de la firme cu probleme de legalitate sau etice. 78% din fonduri le strângem din donațiile membrelor și membrilor Comunității.

Dacă ești salariat sau salariată și vrei să ne susții în continuare, redirecționează rapid cei 3,5% din impozitul tău, pe care oricum îl plătești la stat. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul online la care ajungi apăsând butonul galben de mai jos.

Suntem mai eficienți când ne concentrăm pe strategii, fără să ne facem griji dacă avem banii necesari pentru ele. Mai ales că, de multe ori, trebuie să intervenim de pe o zi pe alta.

Ai timp doar până pe 25 mai să decizi ce faci cu o parte din impozitul pe venitul tău. Dacă nu faci o alegere, banii ajung la bugetul de stat. Și nu știi cum vor fi cheltuiți.

În schimb, noi suntem transparenți. În fiecare lună trimitem un raport cu evoluțiile campanilor și modul în care am folosit donațiile.

Cu cât redirecționezi mai repede 3,5% către Declic, cu atât sunt șanse să intre mai repede banii. Altfel, te poți lua cu altele și să uiți. Iar completarea formularului acum îți va lua doar câteva minute.