306 din 500 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Virgil Popescu, ministrul Energiei

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să puneți în aplicare un program național de reabilitare termică (de tipul Casa Verde) pentru clădiri din orașe și sate. Altfel, cetățenii sunt într-un cerc vicios. Consumăm mai multă energie pentru că locuințele nu sunt izolate. Un consum mărit și prețuri deja mari la energie înseamnă facturi și mai mari.

De ce este important?

Clădirile neizolate termic țin vara cald și iarna frig. În ambele cazuri, consumul de energie e mare și facturile sunt suportate de cetățeni.

În contextul prețurilor ridicate la energie, reducerea consumului este una dintre cele mai simple măsuri pentru cetățeni.

Însă, majoritatea clădirilor rezidențiale din România au fost construite între 1961 și 1980, fără standarde de eficiență energetică [1]. 

Nu putem vorbi despre o reducere a consumului când aproape 8 din 10 clădiri (77%) au nevoie de reabilitare energetică [2]. Cu toate acestea, rata de renovare este redusă, de 1,3% pe an.

Totuși, Guvernul are oportunități de finanțare. Fondul UE pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice vizează exact reabilitarea termică a clădirilor și sărăcia energetică. Acești bani se vor distribui prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Însă, fără voință politică și un plan coordonat, clădirile vor rămâne neizolate. Iar cetățenii vor plăti facturi mari și iernile următoare. 

De aceea, un Plan Național pentru Reabilitare Termică a clădirilor, de tipul Casa Verde, accesibil pentru toți cetățenii, trebuie să fie pus cât mai repede în aplicare. Semnează petiția!

***

Note:

[1] Energy Policy Group (2021), Romania’s Post COVID-19 Recovery. Enabling a Green Transformation of the Economy, October 2021

[2] economedia[.]ro, Opt din zece clădiri din România au nevoie de renovare energetică

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.