3.844 din 5.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Virgil Popescu, ministrul Energiei

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să puneți în aplicare un program național de reabilitare termică (de tipul Casa Verde) pentru clădiri din orașe și sate. Altfel, cetățenii sunt într-un cerc vicios. Consumăm mai multă energie pentru că locuințele nu sunt izolate. Un consum mărit și prețuri deja mari la energie înseamnă facturi și mai mari.

De ce este important?

Clădirile neizolate termic iarna frig și vara cald. În ambele cazuri, consumul de energie e mare și facturile sunt suportate de cetățeni.

În contextul prețurilor ridicate la energie, reducerea consumului este una dintre cele mai simple măsuri. 

Însă, majoritatea clădirilor rezidențiale din România au fost construite între 1961 și 1980, fără standarde de eficiență energetică [1]. 

Nu putem vorbi despre o reducere a consumului când aproape 8 din 10 clădiri (77%) au nevoie de reabilitare energetică [2]. Cu toate acestea, rata de renovare este redusă, de 1,3% pe an.

Totuși, Guvernul are oportunități de finanțare. Fondul UE pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice vizează exact reabilitarea termică a clădirilor și sărăcia energetică. Acești bani se vor distribui prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Însă, fără voință politică și un plan coordonat, clădirile vor rămâne neizolate. Iar cetățenii vor plăti facturi mari și iernile următoare. 

De aceea, un Plan Național pentru Reabilitare Termică a clădirilor, de tipul Casa Verde, accesibil pentru toți cetățenii, trebuie să fie pus cât mai repede în aplicare. Semnează petiția!

***

Note:
[1] Energy Policy Group (2021), Romania’s Post COVID-19 Recovery. Enabling a Green Transformation of the Economy, October 2021
[2] economedia[.]ro, Opt din zece clădiri din România au nevoie de renovare energetică

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Dacă îți pasă de siguranța ta energetică, îți propunem să semnezi și petiția prin care solicităm ministrului Energiei să reducă facturile populației prin investiții în energia verde.

Experți în energie spun că, dacă România continuă să investească în energie din combustibili fosili, consumatorii vor plăti cu 50% mai mult în următorii 10 ani decât în prezent. Aceleași studii demonstrează că investițiile în energie verde ar reduce prețurile. Semnează și tu pentru facturi mai mici la ⚡