25.558 din 50.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Nicolae Ciucă, Premierul României

           Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să implementați un mecanism de raportare zilnică a infecțiilor nosocomiale. Este nevoie urgentă ca Ministerul Sănătății să organizeze cadrul pentru raportarea infecțiilor intraspitalicești, așa cum se întâmplă deja pentru infectările cu virusul SARS-CoV-2.

De ce este important?

Update 27 februarie 2023: Ministerul Sănătății și-a asumat implementarea unui sistem digital de colectare și raportare a infectiilor nosocomiale. Partenerii în proiect sunt STS și INSP, finanțarea este asigurată prin proiectul european HERA și termenul de finalizare este anul 2024.

***

Trecem prin cea mai mare criză de sănătate publică a ultimilor zeci de ani. Mulți dintre noi suntem speriați de gândul internării în spital, cu diagnostic de Covid-19 sau cu orice altă boală. Vrem să știm că șansele noastre de supraviețuire și vindecare nu sunt împiedicate de existența necontrolată a infecțiilor intraspitalicești. Monitorizarea și combaterea acestora poate face diferența dintre viața sau moartea pacienților în perioada următoare.

România are o gravă problemă de subraportare [1] a infecțiilor nosocomiale, deși acestea au impact direct asupra sănătății și mortalității pacienților internați. Ar trebui să știm, în mod real și transparent, situația acestor infecții. Doar așa se vor lua măsuri concrete și cuantificabile de creștere a calității îngrijirii pacienților din spitale.

Mai mult, autoritățile române au raportat recent zero cazuri de infecții intraspitalicești la pacienții diagnosticați cu Covid-19, de la începutul pandemiei până în prezent [2]. Or, acest lucru este imposibil. Știm, din raportările europene, că inclusiv țări cu sisteme medicale mult mai performante se confruntă cu infecții asociate asistenței medicale, mai ales în secțiile de terapie intensivă. Dar în aceste țări se conștientizează problema și se depun constant eforturi pentru rezolvarea ei. Este obligatoriu ca și în spitalele din România să se întâmple la fel.

Semnând în număr cât mai mare această petiție, putem convinge autoritățile să ia de urgență măsuri pentru raportarea transparentă a infecțiilor nosocomiale din toate spitalele.

Semnează și tu acum, ca să creștem șansele de supraviețuire și vindecare pentru pacienții din România!

[1] ECDC, ''Mission Report-Exploring opportunities for support in healthcare-associated infections-Romania'', 4-7 July, 2016

[2] Pro TV, ''Evaluari ale spitalelor pentru a afla daca au existat infectii nosocomiale la pacientii Covid-19. Oficial, cifra e 0'', 21 Octombrie, 2020

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

În cadrul acestei campanii, deja am organizat cinci acțiuni offline. O parte din proteste au fost la Ministerul Sănătății, la diverșii miniștri care s-au perindat în ultimii ani. Am protestat și la Guvern și în Cluj, unde am scris mare de tot, cât să vadă presa și politicienii, Neam Ucis de Nosocomiale.

Poți fi la curent cu aceste tipuri de acțiuni urmărindu-ne pe canalul Telegram al Comunității: România face Declic. Acolo, postăm, sub formă de chat, informații chiar în timpul acțiunilor live, ce se întâmplă în culise la dezbaterile din Parlament și multe alte informații utile și la obiect. Alătură-te și tu canalului Telegram apăsând butonul de mai jos: