12.066 din 20.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Președintele Senatului

Președintele Camerei Deputaților

Petiție

Vă cerem să revenim la cadrul legal prin care construcțiile ilegale în natură sunt incriminate. Prezenta lege [1], semnată de Florin Iordache, nu îi mai pedepsește pe cei care construiesc fără autorizație microhidrocentrale, drumuri forestiere sau regularizări de râuri. 

De ce este important?

Update 26 martie 2021: Petiția noastră a devenit proiect de lege la inițiativa senatorului Cosmin Poteraș. 


Parlamentarii din vechiul legislativ au amputat mai multe legi care le permiteau procurorilor să facă anchete. Printre ele, și legea care îi pedepsea pe cei care construiesc în natură fără să dețină autorizație.

 

Inițial, pedeapsa era amenda sau închisoarea. Mai mulți parlamentari PSD, printre care și susținătorul lui Liviu Dragnea, Florin Iordache, au modificat anul trecut această lege (1) și au eliminat orice sancțiune. Procurorii nu pot deschide nici măcar dosar penal.

 

Un exemplu este ce se întâmplă acum în județul Mureș cu albia râului Răstolița, aproape singurul în care se mai reproduce lostrița, pește pe cale de dispariție. Albia a fost afectată de tuburile de beton pentru un drum forestier care taie un sit Natura 2000, adică o zonă protejată printr-o directivă europeană. Lucrările se fac fără acord de mediu și fără autorizație de construire. Și nimeni nu va răspunde penal pentru această ilegalitate.

 

Situația de la Răstolița nu este singulară. Vom întâlni tot mai des drumuri forestiere în arii protejate, amenajări hidroenergetice ilegale și albii de râuri distruse, cât timp procurorii nu pot ancheta asemenea fapte grave. Singura cale pentru a repara această nedreptate este modificarea legii. 

 

Autoritățile reacționează la presiunea celor mulți și uniți pentru aceeași cauză. Semnează și tu petiția, ca să-i convingem pe parlamentari să voteze proiectul de modificare [2] a legii Iordache.

 

[1] Legea care modifică Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

[2] Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții republicată în Monitorul Oficial nr.933 din 13 octombrie 2004 cu modificările și completările ulterioare

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.