11.509 din 20.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Prim-ministrul României, Florin Cîțu

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea

 

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să abandonați investițiile de sute de milioane de euro în proiecte hidroenergetice care ar distruge râurile României. Cerem ca fondurile europene să fie folosite pentru protejarea biodiversității, nu pentru proiecte de hidroconstrucții abandonate după căderea regimului comunist.

De ce este important?

Strategia Uniunii Europene pe Biodiversitate prevede renaturarea a 25.000 de kilometri de râuri. România trebuie să contribuie cu minimum 2 000 de km, ținând cont de dimensiunea țării și de rețeaua ei hidrografică.

 

În vestul Europei deja se cheltuiesc sume enorme pentru readucerea cursurilor de apă la o stare cât mai apropiată de cea naturală.

 

România urmează să primească peste 30 de miliarde de euro pentru investiții și reforme care privesc inclusiv mediul. Însă planul făcut de autoritățile române [1] nu include investiții pentru renaturare. Într-o primă variantă scria că fondurile vor fi folosite pentru construirea unor proiecte hidroenergetice costisitoare, aprobate pe vremea când România era condusă de dictatorul Nicolae Ceaușescu. În varianta actuală, explimarea este și mai ambiguă. Nu scrie nicăieri cum vor folosi autoritățile fondurile destinate pentru protejarea râurilor.

 

Am propus, printre altele, lucrări de prelungire a ciclului de funcționare pentru hidrocentralele existente. În cazul lor, răul a fost făcut și nu mai au cum să distrugă și alte râuri. Pe când o hidrocentrală nou construită distruge habitatele peștilor, amfibienilor, vidrelor și castorilor. Fără viețuitoare, râurile mor, sunt ca apa menajeră care ne pleacă nouă din case și se duce direct în canalizare. Un exemplu în acest sens este hidrocentrala de la Răstolița unde specialiștii de mediu au avertizat, încă din 2015, că lostrițele sunt puse în pericol.[2] Rețeaua hidrografică a României este deja fragilă și nu mai suportă noi construcții hidroenergetice.

 

Semnează și tu petiția prin care le cerem guvernanților să nu folosească fondurile europene pentru proiecte hidroenergetice care ne distrug râurile!

 

[1] Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

[2] iucnffsg[.]org, 2015: Raportul anual al Grupului de specialiști în pești de apă dulce al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.

 

Următorul pas: dă de veste