11.094 din 20.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Prim-ministrul României, Florin Cîțu

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea

 

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să abandonați investițiile de sute de milioane de euro în proiecte hidroenergetice care ar distruge râurile României. Cerem ca fondurile europene să fie folosite pentru protejarea biodiversității, nu pentru proiecte de hidroconstrucții abandonate după căderea regimului comunist.

De ce este important?

Strategia Uniunii Europene pe Biodiversitate prevede renaturarea a 25.000 de kilometri de râuri. România trebuie să contribuie cu minimum 2 000 de km, ținând cont de dimensiunea țării și de rețeaua ei hidrografică.

 

În vestul Europei deja se cheltuiesc sume enorme pentru readucerea cursurilor de apă la o stare cât mai apropiată de cea naturală.

 

România urmează să primească peste 30 de miliarde de euro pentru investiții și reforme care privesc inclusiv mediul. Însă planul făcut de autoritățile române [1] nu include investiții pentru renaturare, ci pentru construirea unor proiecte hidroenergetice costisitoare, aprobate pe vremea când România era condusă de dictatorul Nicolae Ceaușescu.

 

Deși amenajările hidroenergetice Pașcani (pe Siret), Livezeni Bumbești (pe Jiu), Surduc-Siriu, Cornetu-Avrig (pe Olt), Făgăraș Hoghiz, Tismana amenință curgerea naturală a râurilor, statul le-a trecut pe lista de investiții. Deja trei dintre ele au fost contestate în instanță de către societatea civilă.

 

O soluție ar fi lucrări de prelungire a ciclului de funcționare pentru hidrocentralele existente. În cazul lor, răul a fost făcut și nu mai au cum să distrugă și alte râuri. Pe când o hidrocentrală nou construită distruge habitatele peștilor, amfibienilor, vidrelor și castorilor. Fără viețuitoare, râurile mor, sunt ca apa menajeră care ne pleacă nouă din case și se duce direct în canalizare. Un exemplu în acest sens este hidrocentrala de la Răstolița unde specialiștii de mediu au avertizat, încă din 2015, că lostrițele sunt puse în pericol.[2]

 

Nu s-au făcut studii care să arate dacă realizarea acestor proiecte se mai justifică din punct de vedere economic și în contextul schimbărilor climatice. Rețeaua hidrografică a României este deja fragilă și nu mai suportă noi construcții hidroenergetice.

 

Semnează și tu petiția prin care le cerem guvernanților să pună capăt investițiilor care permit construirea unor proiecte nocive, aprobate în comunism!

 

[1] Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

[2] iucnffsg[.]org, 2015: Raportul anual al Grupului de specialiști în pești de apă dulce al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta, doar dacă ești abonat/ă la emailurile Declic. 


Următorul pas: dă de veste