Semnează petiția!
Către:
Prim-ministrul României, Florin Cîțu
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea
Petiție
Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să abandonați investițiile de sute de milioane de euro în proiecte hidroenergetice care ar distruge râurile României. Cerem ca fondurile europene să fie folosite pentru protejarea biodiversității, nu pentru proiecte de hidroconstrucții abandonate după căderea regimului comunist.
De ce este important?
Strategia Uniunii Europene pe Biodiversitate prevede renaturarea a 25.000 de kilometri de râuri. România trebuie să contribuie cu minimum 2 000 de km, ținând cont de dimensiunea țării și de rețeaua ei hidrografică.
În vestul Europei deja se cheltuiesc sume enorme pentru readucerea cursurilor de apă la o stare cât mai apropiată de cea naturală.
România urmează să primească peste 30 de miliarde de euro pentru investiții și reforme care privesc inclusiv mediul. Însă planul făcut de autoritățile române [1] nu include investiții pentru renaturare, ci pentru construirea unor proiecte hidroenergetice costisitoare, aprobate pe vremea când România era condusă de dictatorul Nicolae Ceaușescu.
Deși amenajările hidroenergetice Pașcani (pe Siret), Livezeni Bumbești (pe Jiu), Surduc-Siriu, Cornetu-Avrig (pe Olt), Făgăraș Hoghiz, Tismana amenință curgerea naturală a râurilor, statul le-a trecut pe lista de investiții. Deja trei dintre ele au fost contestate în instanță de către societatea civilă.
O soluție ar fi lucrări de prelungire a ciclului de funcționare pentru hidrocentralele existente. În cazul lor, răul a fost făcut și nu mai au cum să distrugă și alte râuri. Pe când o hidrocentrală nou construită distruge habitatele peștilor, amfibienilor, vidrelor și castorilor. Fără viețuitoare, râurile mor, sunt ca apa menajeră care ne pleacă nouă din case și se duce direct în canalizare. Un exemplu în acest sens este hidrocentrala de la Răstolița unde specialiștii de mediu au avertizat, încă din 2015, că lostrițele sunt puse în pericol.[2]
Nu s-au făcut studii care să arate dacă realizarea acestor proiecte se mai justifică din punct de vedere economic și în contextul schimbărilor climatice. Rețeaua hidrografică a României este deja fragilă și nu mai suportă noi construcții hidroenergetice.
Semnează și tu petiția prin care le cerem guvernanților să pună capăt investițiilor care permit construirea unor proiecte nocive, aprobate în comunism!
[1] Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
[2] iucnffsg[.]org, 2015: Raportul anual al Grupului de specialiști în pești de apă dulce al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii