12.656 din 20.000 de semnături

 

Semnează petiția!

Către: Barna Tánczos, ministrul Mediului

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem ca România să nu mai fie codașa Europei la reciclare. De aceea, vă solicităm să puneți în practică sistemul garanție-returnare a deșeurilor, fără a modifica proiectul de Hotărâre de Guvern, rezultat în urma dezbaterii publice din 2020. În lipsa acestui sistem, rata de reciclare va rămâne în continuare scăzută, iar noi ne vom afunda în tone de gunoaie.

De ce este important?

Prin sistemul de garanție-returnare, cetățeanul este stimulat să returneze ambalaje ale produselor lichide pe care le cumpără din magazine, pentru a fi reciclate. Pentru fiecare ambalaj din plastic, sticlă sau aluminiu returnat, i se vor restitui 50 de bani care i-au fost reținuți la cumpărarea produsului. Returnarea ambalajelor se va face în magazine și, mai apoi, deșeurile vor fi predate reciclatorilor.

Dacă în celelalte țări membre crește gradul de reciclare, la noi în țară scade. În 2019, România a reciclat doar 11,5% din gunoiul municipal, mai puțin decât în 2017 când procentul a fost cel mai ridicat, de 14% [1].

Așa se face că țara noastră este codașă la reciclare în UE și este mult în urma țintelor impuse de Comisia Europeană.

Începând cu 1 ianuarie 2021, România va trebui să plătească către bugetul UE o taxă de 0,8 euro pe kilogramul de plastic nereciclat [3]. Măsura se aplică pentru toate statele membre. Dacă reciclarea va fi în continuare scăzută, taxa pe tonele de plastic nereciclat va fi plătită din buzunarul cetățenilor. Situația ar putea fi evitată prin aplicarea sistemului garanție-returnare care i-ar responsabiliza pe marii poluatori să predea spre reciclare tonele de plastic pe care le introduc pe piață.

Note:

[1] Recycling rate of municipal waste, ec.europa.eu/eurostat

[2] România se află pe locul 26 în Uniunea Europeană: doar 11% din deşeuri sunt reciclate, în timp ce media europeană este de 47%, zf[.]ro

[3] Noi măsuri de taxare a ambalajelor din plastic de la 1 ianuarie 2021, kpmg[.]ro

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta. Vei primi raportul doar dacă ești abonat/ă la mesajele noastre.