19.520 din 50.000 de semnături

Către: Liderii partidelor de opoziție (PNL, USR, Demos, PLUS, UDMR, PMP, PRO România)

Update: Am obținut de la majoritatea partidelor de opoziție promisiunea publică a faptului că, atunci când vor avea majoritate în Parlament, vor reforma Curtea Constituțională, prin schimbarea criteriilor de numire a judecătorilor. Partidele care și-au asumat public această reformă sunt USR, PNL, PMP, UDMR și PLUS.

 

Petiție

Noi, cetățenii României, vă solicităm să vă asumați public că veți reforma Curtea Constituțională, astfel încât să asigurați depolitizarea judecătorilor CCR. Acest subiect trebuie să fie prioritar în programul politic și electoral al partidului pe care îl reprezentați. Este esențial ca în momentul în care veți fi parte a unei majorități parlamentare să puneți în practică angajamentul luat în fața cetățenilor.

Cerem să vă asumați, în calitate de lideri ai opoziției, criterii clare de numire la Curtea Constituțională. Unul dintre principalele criterii de luat în calcul la nominalizarea unui judecător constituțional este ca acesta să nu fi fost într-o funcție de conducere sau să fi reprezentat în ultimele două mandate un partid politic la nivel local, național sau european. Un alt criteriu pe care politicienii opoziției trebuie să și-l asume în fața electoratului este ca judecătorii constituționali să fie votați de majoritatea calificată, adică de două treimi din numărul parlamentarilor.

 

De ce este important?

În ultima perioadă, deciziile Curții Constituționale au destabilizat justiția. Ultima hotărâre, prin care a rezultat că protocoalele dintre SRI și Ministerul Public sunt neconstituționale, aruncă în aer nu doar dosarele de corupție, ci mai ales pe cele cu omoruri sau alte infracțiuni cu violență.

Dosarele în care procurorii au lucrat cu SRI sunt acum puse sub semnul întrebării, iar criminalii anchetați ar putea fi eliberați. Aceeași Curte a anulat completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți și a făcut praf legislația penală. Tot ei au considerat că recursul compensatoriu este constituțional, iar acum sute de infractori periculoși sunt liberi pe străzi. 

În situația în care independența și buna credință a judecătorilor constituționali sunt puse sub semnul întrebării, reformarea CCR devine urgentă. 

Considerăm că este important ca liderii opoziției să-și asume public chiar de azi că vor iniția reforma CCR. Este esențial ca în momentul în care aceștia vor fi parte a unei majorități parlamentare să pună în practică angajamentul luat în fața cetățenilor.

 

Următorul pas: dă de veste

Am semnat pentru ca liderii opoziției să-și asume public acum că vor iniția reforma la CCR.

Contribui și tu?

Susține și tu campania Cerem partidelor de opoziție reforma CCR!. Banii strânși vor fi investiți în acțiuni de promovare în social media astfel încât mesajul nostru să ajungă la cât mai mulți oameni.

Cu 10 lei putem cumpăra o reclamă care ajunge la cel puțin 100 de oameni pe rețelele de socializare. Contribui și tu cu 10 lei? 

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

 

Mulţumim că eşti alături de noi! 

Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici