59.749 din 100.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Procurorul General al României, Gabriela Scutea

Petiție

Doamnă Procuror General, noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să analizați și să infirmați soluția de clasare a dosarului 10 august. Pentru a mai avea încredere în justiție, vrem să vedem o anchetă temeinică și imparțială, care să descopere vinovații pentru represiunea din 10 august. Altfel, riscăm ca ancheta 10 august să devină un nou dosar ”fără vinovați”, precum dosarele Revoluției și Mineriadei.

De ce este important?

Update Șefa DIICOT a infirmat decizia de clasare, iar acum Tribunalul București trebuie să dispună redeschiderea anchetei penale.

DIICOT a anunțat public că i-a scos de sub urmărire penală pe șefii din Jandarmerie, care ar fi comandat jandarmilor din Piața Victoriei să intervină abuziv.

Procurorii DIICOT susțin că protestatarii pașnici au fost ”complici” și sunt vinovați pentru că au fost gazați ori bătuți. O asemenea argumentație încalcă dreptul la protest pașnic, garantat prin Constituție. Să acuzi femei, copii și bătrâni gazați ori agresați de jandarmi că și-au exprimat public opinia, în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, este inadmisibil.

De aceea, considerăm că este necesară reluarea anchetei și soluționarea dosarului în baza probelor, a mărturiilor celor prezenți, nu pe baza unor opinii personale ale procurorului de caz.

Mai mult, susținerea DIICOT, că jandarmii din Piața Victoriei au acționat pe cont propriu când au lovit manifestanții, este lipsită de fundament. Jandarmeria este o instituție militarizată, iar jandarmii acționează doar la ordin.

Prin urmare, vă cerem să restabiliți ordinea în justiție și să dispuneți o soluție corectă, onestă pentru cetățeni. În caz contrar, oamenii nu vor mai avea încredere în justiția din România, dacă după ce sunt bătuți și gazați fără motiv, tot ei sunt arătați cu degetul ca fiind vinovați.

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta. 


Următorul pas: dă de veste