12.180 din 20.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:
Alex-Florin Florența, Procuror General al României

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să cereți, de urgență, revizuirea hotărârii Înaltei Curți în dosarul disidentului „Gheorghe Ursu”. Dacă nu faceți acest demers până pe 27 octombrie, cei responsabili de torturarea lui Gheorghe Ursu și toți ceilalți torționari ai anilor '70-'80, care mai sunt în viață, vor scăpa nepedepsiți.  Acționați acum, pentru a face dreptate și pentru a fi de partea corectă a istoriei!

De ce este important?

Update, 1 noiembrie 2023: Parchetul General a anunțat că a formulat, în termen legal, cererea de revizuire a hotărârii în „dosarul Gh. Ursu". Dacă Înalta Curte admite cererea, urmează anularea hotărârii atacate și rejudecarea cauzei.

***

În motivarea Înaltei Curți pentru achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu, judecătorii au făcut afirmații halucinante. Ei au susținut că, în timpul regimului ceaușist, nu mai exista o poliție politică cu scopul de a elimina opozanții sistemului. [1]

Această afirmație este complet falsă, așa cum demonstrează sute de hotărâri definitive și irevocabile ale instanțelor din România. [2] Ele au identificat lucrători ai fostei Securități, cu nume și prenume, ca vinovați de încălcarea gravă a drepturilor omului în timpul conducerii lui Ceaușescu.

De asemenea, la CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) și IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc) sunt documentate un mare număr de alte cazuri de represiune politică, în multiple forme, din acea perioadă. Acele fapte au fost, evident, necunoscute de instanța care a dispus achitarea.

Pe baza acestor hotărâri definitive și împrejurări noi potrivnice motivării Înaltei Curți, Parchetul General poate contesta decizia de achitare a torționarilor lui Gheorghe Ursu, cerând revizuirea cauzei.

Încă nu a făcut-o, deși termenul limită se apropie rapid. Este esențial ca Alex Florența, șeful Parchetului General, să se implice, pentru ca dosarul lui Gheroghe Ursu să aibă șansa unei noi judecări.

Îi cerem să aleagă calea corectă a istoriei, adevărului și dreptății. Și să acționeze imediat pentru a preveni scăparea de răspundere a celor vinovați de poliție politică și crime împotriva umanității în perioada regimului ceaușist.

Dacă procesul va fi reluat, torționarii lui Gheorghe Ursu, precum și alți torționari încă necondamnați, ar putea fi trași la răspundere. Astfel, se va asigura o justiție echitabilă și respectarea drepturilor omului, inclusiv pentru generațiile viitoare.

Termenul limită pentru depunerea cererii de revizuire a dosarului „Gheorghe Ursu” este 27 octombrie. Până atunci, este nevoie să strângem zeci de mii de semnături.

Dacă și tu crezi că torționarii încă în viață ai regimului comunist trebuie aduși în fața instanțelor de judecată, semnează petiția, acum!

***

Surse:
[1] romania[.]europalibera[.]ro: Istoricii despre sentința în cazul Gheorghe Ursu: produce un fals istoric și merge pe linia negaționismului
[2] cnsas[.]ro/hotarari_definitive[.]html

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Am primit donația ta, îți mulțumim pentru încrederea pe care ne-o acorzi! Vom folosi aceste resurse pentru a promova petiția și a-l convinge pe Procurorul General să ceară, de urgență, revizuirea hotărârii Înaltei Curți în dosarul disidentului „Gheorghe Ursu”.

Pentru că ai semnat această petiție, credem că te-ar putea interesa și o altă campanie Declic.

Multe femei din România întâmpină dificultăți când merg la un spital de stat și cer întrerupere de sarcină. Este crucial să evităm continuarea avorturilor în condiții nesigure, similare celor din perioada comunistă, în care femeile se puneau în pericol folosind metode șocante și neadecvate. Acum, medicii refuză să efectueze această procedură. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât femeile sunt lăsate de izbeliște, să se descurce cum pot. Este nevoie de modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătății. Semnează și tu petiția „Întreruperi de sarcină decontate!

Pe scurt, cerem președinților Camerei Deputaților și Senatului să includă în legislație procedura medicală de întrerupere de sarcină în rândul celor decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)