20.542 din 50.000 de semnături

Textul în limba spaniolă, mai jos.

Către:
Consiliul de administrație INDITEX (Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear). 

Marta Ortega Pérez, Óscar García Maceiras, Amancio Ortega Gaona, Flora Pérez Marcote, José Arnau Sierra, José Luis Durán Schulz, Rodrigo Echenique Gordillo, Denise Patricia Kingsmill, Anne Lange, Pilar López Álvarez, Emilio Saracho Rodríguez de Torres

Semnează petiția!

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm ca profiturile imense pe care le realizați în România să fie corelate și cu salariile plătite angajaților din fabrici.
Salariul minim în România este inuman de mic (doar 372 EUR), în timp ce necesarul de trai este aproape dublu (700 EUR), ceea ce condamnă angajații din fabricile cu care colaborați la un trai în nesfârșită sărăcie. Iar printre vocile care se opun creșterii salariului minim se numără și colaboratori ai companiei dumneavoastră.

De ce este important?

Update, iulie 2023:

Inditex a răspuns cu cinism la petiție. Cei de la Inditex susțin că sunt „ferm angajați să lucreze în direcția salariilor decente” și că fac progrese în această privință. Totuși, adaugă că ei cred că cea mai bună modalitate de a asigura salarii decente este prin negocieri colective, în special la nivel industrial/sectorial.

În realitate, aceasta este o minciună cinică din partea Inditex. Ei știu foarte bine că angajații nu pot purta negocieri reale cu fabricile controlate și constrânse să producă la costuri cât mai mici.

Experții din domeniu estimează că mai puțin de 5% din lucrătorii din industria textilă fac parte din sindicate. În plus, reprezentanții muncitorilor sunt numiți de managementul fabricilor și nu sunt aleși democratic. În concluzie, nu există o „negociere colectivă” în industria confecțiilor din România.

Vezi aici corespondența dintre Inditex și Declic.

***

Compania INDITEX (deținătoare a brandurilor Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear) este una dintre cele mai puternice și profitabile companii din România. Dar profiturile exorbitante de 75 milioane de euro în România, în anul 2022 [1], sunt obținute pe seama unor salarii de mizerie plătite angajaților din fabrici. [2]

Guvernul României refuză să coreleze salariul minim cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, așa cum cere legea. Iar companiile cu multă putere și influență au un cuvânt greu de spus în menținerea salariului minim la un nivel cât mai mic.

Marile branduri au responsabilitatea să se asigure că angajații din sfera lor de influență sunt plătiți corect. Adică fabricile să plătească angajaților salarii corelate cu necesarul de trai și nu doar salariul minim.  

Indiferent care va fi decizia Guvernului, dacă există voință, companiile se pot implica oricând pentru creșterea salariilor celor 150.000 de oameni care lucrează din greu în industria modei, dar trăiesc în sărăcie. Vrem ca oamenii care ne fac hainele să nu mai fie exploatați pe salarii cât mai mici, de dragul profiturilor cât mai mari. 

Semnează petiția!

Campanie realizată în colaborare cu:

Surse:
[1] zf[.]ro: Grupul Inditex, proprietarul Zara, a obţinut anul trecut în România un nivel record al profitului înainte de taxe: 75 milioane de euro
[2] romania[.]europalibera[.]org, 10.09.2021: Epuizare „până la leșin” pe salariul minim. Viața în unele fabrici de confecții din România

****

A: 

Junta Directiva de INDITEX (Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear). 

Marta Ortega Pérez, Óscar García Maceiras, Amancio Ortega Gaona, Flora Pérez Marcote, José Arnau Sierra, José Luis Durán Schulz, Rodrigo Echenique Gordillo, Denise Patricia Kingsmill, Anne Lange, Pilar López Álvarez, Emilio Saracho Rodríguez de Torres

 ¡Firma la petición!

Petición 

Nosotros, los firmantes de esta petición, les solicitamos que los enormes beneficios que obtienen en Rumanía estén relacionados con los salarios pagados a los trabajadores de las fábricas. El salario mínimo en Rumanía es inhumanamente bajo (solo 372 EUR), mientras que el costo de vida es casi el doble (700 EUR), lo que condena a los empleados de las fábricas con las que colaboran a vivir en la pobreza perpetua/ interminable. Y entre las voces que se oponen al aumento del salario mínimo se encuentran colaboradores de su empresa.

¿Por qué es importante?

La compañía INDITEX (propietaria de las marcas Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear) es una de las empresas más poderosas y rentables en Rumania. Sin embargo, las ganancias exorbitantes de 75 millones de euros en Rumania en el año 2022 [1] se obtienen a expensas de salarios miserables pagados a los empleados de las fábricas. [2] 

El gobierno de Rumania se niega a ajustar el salario mínimo al costo mínimo de vida necesario para una vida digna, como lo exige la ley. Y las empresas con mucho poder e influencia tienen una gran influencia en mantener el salario mínimo lo más bajo posible. 

Las grandes marcas tienen la responsabilidad de asegurarse de que los empleados en su esfera de influencia sean remunerados adecuadamente. Esto significa que las fábricas deben pagar a los empleados salarios que estén relacionados con el costo de vida y no solo el salario mínimo.

Independientemente de la decisión del gobierno, si hay voluntad, las empresas pueden involucrarse en cualquier momento para aumentar los salarios de las 150,000 personas que trabajan arduamente en la industria de la moda, pero viven en la pobreza. Queremos que las personas que hacen nuestra ropa ya no sean explotadas con salarios mínimos en aras de mayores ganancias.

¡Firma la petición!

Campaña realizada en colaboración con:

 

*********************

 

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru donație!

O vom folosi în mod responsabil pentru a promova campania Declic prin reclame pe social media.

Dacă te interesează subiectul, îți propunem să semnezi și o altă campanie similară: Interziceți reclamele la jocuri de noroc și pariuri sportive

Prin aceasta, cerem parlamentarilor să interzică prin lege orice formă de publicitate la jocurile de noroc și pariuri. Asaltul reclamelor agresive se întâmplă la tot pasul: la TV, pe străzi, etc. De aceea, tot mai mulți tineri devin dependenți de jocuri de noroc. Iar jucătorii care încearcă să se vindece de această dependență nu au nicio șansă.

Semnezi și tu petiția împotriva reclamelor la păcănele și pariuri sportive?