24.824 din 50.000 de semnături

Către: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Guvernul României
Cc: APM Hunedoara, Garda Forestieră și Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Petiție

Solicităm Ministerul Mediului să nu autorizeze defrișarea a 165 de hectare de pădure pentru a face loc exploatării aurului cu cianuri la Certej. Vă cerem, doamnule ministru, să respingeți avizarea proiectului minier Certej și a extensiilor sale care ar duce la realizarea celei mai mari exploatări de suprafață din munții Apuseni. Carierele și iazurile de decantare aferente ar distruge iremediabil sute de hectare de pădure ce sunt în prezent casă pentru specii rare (tei în amestec cu arțar*) sau păsările Sitului Natura 2000 - Munții Metaliferi.
*Habitat prioritar pe directiva 92/43/CEE .

Update august 2019:

Procurorul-șef interimar al DNA, Călin Nistor a cerut redeschiderea urmăririi penale privind transferul de pădure de la statul român, la primărie și apoi la Deva Gold. Tribunalul Hunedoara a admis cererea și dosarul s-a mutat la structura centrală DNA din București. 

Update 29 octombrie 2018:

Membrii comunității Declic și activiștii Mining Watch au dus reprezentanților Ministerului Apelor și Pădurilor o drujbă de aur, în semn de protest și 21 de mii de semnături ale petiției împotriva defrișării. 

Update 12 noiembrie 2018:

Ministrul Apelor și Pădurilor a anunțat consultarea publică pentru defrișarea primelor 56 de hectare de pădure. 4,400 de oameni au trimis contestații.

Update iunie 2017:

Pe 1 și 2 iunie, mai mulți membri ai comunității Declic și Mining Watch s-au reunit la Certej pentru a vedea împreună pădurile.

De ce este important?

165 de hectare de pădure în pericol la Certej!

O luptă aprigă se duce acum pentru pădurile de la Certej din Hunedoara - o pădure de foioase curată, aerisită și plină de viață care se întinde pe 165 de hectare la nord de Deva.

O corporație minieră canadiană, Eldorado Gold, prin firma locală Deva Gold, și-a propus să facă un hău aproape fără fund pentru a exploata aur și argint. Pădurea și munții ar dispărea și locul lor ar urma să fie luat de milioane de tone de rocă excavate zilnic. Minereul ar fi tratat cu cianuri și mai apoi ar fi aruncat înapoi în natură în două iazuri de decantare care ar înlocui pentru totdeauna pădurile.

Chiar acum, Deva Gold încearcă să obțină avizele de defrișare pentru pădurea de la Certej. Și-au propus să o împartă pe parcele și să ceară autorizații pe bucăți pentru a începe tăierile la ras. În felul acesta, compania speră să evite noile prevederi ale Codului Silvic care ar impune o evaluare a impactului defrișării întregii suprafețe. Putem învinge planurile abuzive de defrișare - dar trebuie să acționăm acum pentru a determina autoritățile de mediu să nu mai susțină companiile miniere cu orice preț.

Autoritățile românești sunt slabe și tratează subiectul pădurilor de la Certej cu nepăsare. Dacă pădurile și munții noștri vor rezista sau nu, depinde doar de voința și de implicarea fiecăruia dintre noi.

Petiție realizată în parteneriat cu:

Note

[1] Acapararea resurselor la Certej
[2] Istoria pădurii de la Certej

Contribui și tu?

Pădurea de la Certej nu este una oarecare. Ea adăpostește pâlcuri de tei cu arțar, considerate de Uniunea Europeană prioritare pentru conservare. Tot acolo își au casa păsări precum ciocănitoarea sură sau șoimul călător, protejate și ele prin situl Natura 2000 - Munții Metalieri.

Alătură-te și tu efortului comun de a ține pădurile de la Certej în loc.

***

de-clic.ro este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către de-clic sunt solide, şi sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Următorul pas: dă de veste

 

Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună putem salva pădurile de la Certej.


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii de-clic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici