24.867 din 50.000 de semnături

Către: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Guvernul României
Cc: APM Hunedoara, Garda Forestieră și Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Petiție

Solicităm Ministerul Mediului să nu autorizeze defrișarea a 165 de hectare de pădure pentru a face loc exploatării aurului cu cianuri la Certej. Vă cerem, doamnule ministru, să respingeți avizarea proiectului minier Certej și a extensiilor sale care ar duce la realizarea celei mai mari exploatări de suprafață din munții Apuseni. Carierele și iazurile de decantare aferente ar distruge iremediabil sute de hectare de pădure ce sunt în prezent casă pentru specii rare (tei în amestec cu arțar*) sau păsările Sitului Natura 2000 - Munții Metaliferi.
*Habitat prioritar pe directiva 92/43/CEE .

Update august 2019:

Procurorul-șef interimar al DNA, Călin Nistor a cerut redeschiderea urmăririi penale privind transferul de pădure de la statul român, la primărie și apoi la Deva Gold. Tribunalul Hunedoara a admis cererea și dosarul s-a mutat la structura centrală DNA din București. 

Update 29 octombrie 2018:

Membrii comunității Declic și activiștii Mining Watch au dus reprezentanților Ministerului Apelor și Pădurilor o drujbă de aur, în semn de protest și 21 de mii de semnături ale petiției împotriva defrișării. 

Update 12 noiembrie 2018:

Ministrul Apelor și Pădurilor a anunțat consultarea publică pentru defrișarea primelor 56 de hectare de pădure. 4,400 de oameni au trimis contestații.

Update iunie 2017:

Pe 1 și 2 iunie, mai mulți membri ai comunității Declic și Mining Watch s-au reunit la Certej pentru a vedea împreună pădurile.

De ce este important?

165 de hectare de pădure în pericol la Certej!

O luptă aprigă se duce acum pentru pădurile de la Certej din Hunedoara - o pădure de foioase curată, aerisită și plină de viață care se întinde pe 165 de hectare la nord de Deva.

O corporație minieră canadiană, Eldorado Gold, prin firma locală Deva Gold, și-a propus să facă un hău aproape fără fund pentru a exploata aur și argint. Pădurea și munții ar dispărea și locul lor ar urma să fie luat de milioane de tone de rocă excavate zilnic. Minereul ar fi tratat cu cianuri și mai apoi ar fi aruncat înapoi în natură în două iazuri de decantare care ar înlocui pentru totdeauna pădurile.

Chiar acum, Deva Gold încearcă să obțină avizele de defrișare pentru pădurea de la Certej. Și-au propus să o împartă pe parcele și să ceară autorizații pe bucăți pentru a începe tăierile la ras. În felul acesta, compania speră să evite noile prevederi ale Codului Silvic care ar impune o evaluare a impactului defrișării întregii suprafețe. Putem învinge planurile abuzive de defrișare - dar trebuie să acționăm acum pentru a determina autoritățile de mediu să nu mai susțină companiile miniere cu orice preț.

Autoritățile românești sunt slabe și tratează subiectul pădurilor de la Certej cu nepăsare. Dacă pădurile și munții noștri vor rezista sau nu, depinde doar de voința și de implicarea fiecăruia dintre noi.

Petiție realizată în parteneriat cu:

Note

[1] Acapararea resurselor la Certej
[2] Istoria pădurii de la Certej

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Următorul pas: dă de veste

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.