10.409 din 20.000 de semnături

Către:  Ministerul Mediului, Costel Alexe

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, d-nei director Adi Croitoru

Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, D-lui director Executiv Mihai Dănuț Cepeha

Petiție

Solicităm Ministerului Mediului să rezilieze, de urgență, contractul cu Romsilva pentru administrarea Parcului Național – Semenic Cheile Carașului (PNSCC). Planul de management trimis de Romsilva pentru avizare are ca scop să acopere toate abuzurile și ilegalitățile care au provocat distrugeri masive în ultimii ani. În plus, permite drujbelor și TAFF-urilor să pună la pământ două treimi din pădurile parcului.

În mai 2018, Agenția Națională pentru Arii Naturale (ANANP) a transmis o notificare ultimativă către Romsilva pentru nerespectarea obligației contractuale de realizare a Planului de management, cu termen de 30 de zile. Romsilva nu a respectat nici această ultimă amânare, după 14 ani de administrare a parcului fără plan de management. Au fost încălcate obligațiile contractuale, s-a depășit termenului de punere în întârziere și se încearcă aprobarea unui plan care ar permite distrugerea pădurilor pe 66% din suprafața parcului. Prin urmare cerem constatarea încetării de drept a contractului de administrare al Romsilva pentru Parcul Național Semenic – Cheile Carașului.

De ce este important?

În acest moment, Romsilva vrea să obțină avizarea și, apoi, aprobarea unui plan de management, în care zonele de protecție strictă și integrală sunt de doar 34%. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și OUG 57/2007 arată că un parc național trebuie să dețină o suprafață de minim 75% de zone de protecție strictă și integrală.

Cu o suprafață de peste 36.000 de hectare, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului cuprinde 11 rezervații naturale: Cheile Caraşului, Izvoarele Caraşului, Izvoarele Nerei, Cheile Gârliştei, Bârzăviţa, Rezervaţia Buhui – Mărghitaş, Peştera Comarnic, Peştera Popovăţ, Peştera Buhui, Peştera Răsuflătoarei, Peştera Exploratorii 85. Peste 4.600 de hectare (Izvoarele Nerei) de păduri virgine de fag au fost incluse, în 2017, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Anchetele realizate de Agent Green, GEC Nera, Asociația Altitudine și alte ONG-uri de mediu, precum și documentările făcute pe teren de senatorul Mihai Goțiu au scos în evidență tăieri și distrugeri importante ale Parcului Național Semenic – Cheile Carașului sub administrarea Romsilva. O anchetă a Corpului de control al Ministerului Apelor și Pădurilor a confirmat o parte importantă a ilegalităților semnalate și a trimis raportul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție.

La fel de grav, Romsilva a confirmat în funcție un director de parc, Ifca Nicolae, care a căzut de două ori concursul public, iar în anul 2017 a primit calificativul ”insuficient” la evaluarea privitoare la calitatea administrării PNSCC.

În anul 2018, mai mulți membri ai Consiliului Științific ai PNSCC și-au dat demisia, în semn de protest pentru modul în care se forțează realizarea și aprobarea Planului de management, prezentând liste cu numeroase abuzuri și ilegalități comise de Administrația PNSCC a Romsilva.

Prin modul în care a administrat până acum PNSCC și prin planul de management pe care îl propune, Romsilva a dovedit că nu înțelege ce înseamnă administrarea unui parc național sau acționează cu rea-credință, consecințele fiind distrugerea iremediabilă a valorii Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

 

Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună putem pune presiune pe autorități să rezolve rapid problema.


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici